Skip to main content

Sokat hallhatjuk dősebb rokonainktől, hogy mozgásszervi panaszokkal és fájdalmakkal küzdenek, gyengülnek ízületeik, törékennyé válik csontozatuk és nehezen mozognak. A legtöbb problémával pedig összefüggésbe hozható a csontritkulás, amelynek pontos okait sokat fejtegetik a szakemberek, akiknek jelentős többsége hisz a betegség megelőzésében. Lássuk csak, hogy mi is pontosan a csontritkulás, hogyan alakul ki és miért jellemzőbb megjelenése idős korban, illetve milyen tünetekkel jár és hogyan előzhető vagy fékezhető meg a csontritkulás.

Ezt jelenti a csontritkulás

A csontritkulás egy igen gyakori betegség, amely azzal jár, hogy a csont elkopik, elvékonyodik és ezáltal törékennyé válik. Az emberi szervezet akárcsak minden más szövetét, így a csontszövetet is folyamatosan regenerálja. Csontozatunk így hol lebontásra, hol újjáépítésre kerül, egy átalakításnak nevezett folyamat során. Ezt a sejtmegújító folyamatot ideális esetben egyensúly jellemzi és a lebontás, valamint a csonttermelődés megfelelően megy végbe. Amikor az emberi test növekszik, akkor több csontot termel, hogy a gyerekek csontjai nőhessenek és erősödhessenek. Harminc éves korunk körül csonttömegünk eléri a csúcsát.

Idős korban a csontozatot alkotó sejtek elhalálozása nem változik, ám a termelődési folyamat lelassul. Ennek jó néhány oka lehet, többek közt a táplálkozási szokások megváltozása, az idős korban megnövekedett gyógyszeres kezelések száma és azok hatásai, illetve számos más faktor is közrejátszhat. Egy biztos, a csonttermelődés és csontkopás arányának eltolódása a csontozat erősségét, sűrűségét és textúráját is megváltoztatja. Ez az állapot a csontritkulás, amely többek közt azért veszélyes, mert csonttörésekhez vezethet, amely tartós mozgásszervi problémákat idézhet elő, megkeserítve idős éveinket.

csontritkulás

Az időskori csontritkulás 2 fő oka

Az időskori csontritkulást a legtöbbször orvosi és életvitelből fakadó okonak tudják be. Sokszor vezethető vissza kialakulása egy-egy betegségre (pl.: pajzsmirigy problémák), vagy egyes orvosi kezelésekre (pl.: kemoterápia). Gyakran váltják ki táplálkozási rendellenességek, vagy emésztőrendszeri betegségek, melyek mellett a csontok fejlődéséhez és a csontsejtek megújulásához elengedhetetlen anyagok nem tudnak megfelelően felszívódni és hasznosulni. De okozhatja például kezeletlen gluténérzékenység is, mely nemcsak a vékonybelet károsítja, hanem a csontozatot is. A gyógyszeres kezelések közül a legkárosabb készítményeket a csontozat számára a hormonháztartást szabályzó szerek, a kemoterápia során alkalmazott szerek, a szteroidok és például az idegi fájdalmakra alkalmazott gyógyszerek.

A csontritkulást kiválthatják életmódbeli szokások is. A rendszertelen táplálkozás, a fehérjepótlás hiánya, ileltve a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása is kedvezőtlenül hat csontjainkra. Az időskori csontritkulás gyakran köthető össze a megváltozott táplálkozással, amelynek hátterében időskori fogvesztés áll, hiszen a fogazat hiánya bizonyos ételek fogyasztását nem teszi lehetővé. Csontkárosító hatása van a szénsavas üdítőknek, a dohányzásnak és a túlzott alkoholfogyasztásnak is. Különösen fontos, hogy csontjaink egészségének megőrzése érdekében étrend-kiegészítővel pótoljunk fontos anyagokat, amelyekből szervezetünk hiányt szenved idős korunkban.

A csontritkulás tünetei

Az időskori csontritkulással az egyik legnagyobb probléma, hogy későn vesszük észre, mert a kezdeti stádiumban tünetek nélkül jelentkezik. Aztán egyszer csak elkezd csökkenni magasságunk, görnyedté válik tartásunk és elkezdenek fájni csontjaink és ízületeink. Sokan még ekkor is legyintenek rá és betudják koruknak, míg el nem törik egy csontjuk és meg nem tapasztalják, milyen nehéz a csontok helyreállítása és mennyire könnyen törnek a csontok idős korban.

Ha nem figyelünk oda, akkor a betegség olyan súlyossá válthat, hogy olyan hétköznapi dolgok, mint a köhöség, vagy egy nagyobb ölelés is csonttörést okozhat. Ebben a stádiumban a csontritkulás rendkívül éles fájdalmat is okoz. A jó hír, hogy a fájdalom és a csontozat is kezelhető gyógyszeresen, természetesen és tornával is.

Az időskori csontritkulás megelőzése

A csontritkulás megelőzését már fkiatal korban el kell kezdeni. Először is fontos, hogy csontozatunkat folyamatosan edzésben tartsuk és rendszeresen mozogjunk. Másodszor pedig fontos étrend-kiegészítővel is pótolnunk Omega-3, D-vitamin, magnézium és kalcium bevitelünket. A kalcium feldolgozásához és a magnézium hasznosulásához is elengedhetetlen, hogy elegendő D-vitamint fogyasszunk. Itt jön képbe a Zinzino ZinoShine terméke, amely magas D-vitamin és magnézium tartalmával támogatja csontjaink egészségét. Ha szeretnénk biztosra menni és védei csont- és porcsejtjeink egészségét, illetve védeni szervezetünket a csontritkulással szemben, akkor érdemes helyreállítanunk Omega-6:3 egyensúlyunkat és a Zinzino BalanceOil+ termékével gondoskodni Omega-3 bevitelünkről.

Visszajelzés létrehozása