Skip to main content

Tévhit, hogy sportolás után nem szabad enni! Nagyon is fontos, hogy az edzést követően kihasználjuk testünk kiéhezett állapotát és azt, hogy nyitva áll az úgynevezett anabolikus kapunk. Ez azt jelenti, hogy aktív testmozgás után úgy negyedórán át sokkal hatékonyabban tudja a szervezetünk feldolgozni a bejuttatott tápanyagokat, így például a fehérjéket is. De miért is fontos ez nekünk?

Miért kell fehérjét fogyasztani edzés után?

A fehérje gondoskodik szervezetünkben az izomépítéshez szükséges anyagokról. Ezek segítenek a sportolás közben sérülő szövetek visszaépítésében amellett, hogy garantálják izomzatunk hidratálását is. A fehérjék építőkövei az aminosavak, amelyek számos kedvező hatás mellett erősítik immunrendszerünket. Tanulmányok is igazolják, hogy a tejsavó fehérje emellett antikarcinogén hatású is, ami pontosabban azt jelenti, hogy megelőzi a rákos megbetegedéseket, megemelve szervezetünkben a glutation szintjét, amely egy kulcsfontosságú antioxidáns.

Milyen jótékony hatásai vannak a fehérjének?

A fehérjéknek kiemelt szerepe van szerveink, izomzatunk, ínaink, kötőszöveteink, csontunk, bőrünk, hajunk és körmünk fejlődésében. Emellett a fehérjék az enzimek és a hormonok igen fontos alkotórészei is. Továbbá komoly szerepet játszanak az oxigén szállításában, valamint látásunk és immunrendszerünk védelmében.

Mi történik, ha nem pótoljuk a fehérjét sportolás után?

Edzés közben izmainkat megannyi mikrosérülés éri. Ezek regenerálásához elsősorban fehérjékre van szükségünk és meglepően hangzik ugyan, de szénhidrátbevitelre is. 20 aminosavat különböztetünk meg, amelyek mind hozzájárulnak az emberi testben található fehérjék felépítéséhez. Ebből a húszból kilencet szervezetünk nem vagy csak korlátozott mértékben képes önmaga előállítani. Ha nem fogyasztunk elég fehérjét, akkor nem regenerálódik megfelelően izomzatunk testmozgást követően. Ez egészségügyi problémákhoz vezethet, amelyek lehetnek szervi jellegűek, de érinthetik immunrendszerünket is.

Mennyi fehérjét kell fogyasztanunk egy nap?

Az általános táplálkozási ajánlások alapján a napi kalória bevitelünk 15 százalékát kell fehérjékkel elfogyasztanunk. Ez egy átlagsúlyú felnőtt esetében nagyjából 40-60 gramm fehérjét jelent. A megfelelő mennyiség eléréséről különböző, magas fehérje tartalmú élelmiszerekkel gondoskodhatunk vagy akár fehérje készítményekkel. Utóbbi mellett szól az adagok könnyebb betarthatósága és a fogyasztás kényelme, valamint élménye.

A Zinzino LeanShake tökéletes a testsúlycsökkentéshez és az izomépítéshez is. Ízletes és egészséges étkezés-helyettesítő, ami fehérjében és élelmi rostokban gazdag, számos vitamint, ásványi anyagot és tápanyagot tartalmaz. Glutén- és szójamentes, rendkívül alacsony glikémiás indexszel és terheléssel rendelkezik, valamint kizárólag természetes aromákat tartalmaz.

Visszajelzés létrehozása