Skip to main content

Az Omega-6:3 egyensúly pontosan olyan fontos, mint bármilyen rendszeres szűrővizsgálat, amelyen időközönként részt vesz az ember. Szervezetünkben ezeknek a zsírsavaknak a mértéke és azok aránya is számos dolgot befolyásol. Éppen ezért fontos, hogy jobban odafigyelj Omega-6:3 egyensúlyodra.

Röviden az Omega-6:3 egyensúlyról

Az Omega zsírsavak fajtái

Számtalan cikkünk született már a témában, így most csak összeszedjük a legfontosabb információkat. Az omega-3 típusú zsírsavak jellemzően esszenciális zsírsavak, ami azt jelenti, hogy csak táplálkozás útján juthatunk hozzá. Az omega-3 legismertebb fajtája az eikozapentaénsav és a dokozahexaénsav, amelyeket gyakran említünk rövidített formájukban EPA- és DHA-ként. Az omega-6-nak is két főbb képviselője van, amelyeket linolsavra és az arachidonsavra kereszteltek.

Az Omega zsírsavak javasolt aránya

Optimális esetben az omega-6 és az omega-3 aránya 3:1, de maximum 5:1 arányban jut szervezetünkbe. Szomorú, hogy ezzel szemben a kutatások azt igazolják, hogy például Magyarországon ez az arány 30:1 körül van. Ez az arány sajnos káros lehet az egészségre. (Más zsírsavakkal szemben az Omega zsírsavak arányát már le sem merjük írni, de az OÉTI vizsgálataiból jól lehet tájékozódni.)

vegán Omega-6:3 egyensúlyA felborult Omega-6:3 arány következményei

A helytelen Omega-6:3 arány betegségekhez vezethet!

Nem is gondolnánk, hogy milyen gyakori jelenség a felborult Omega-6:3 egyensúly. Igen jellemző, hogy a javasolt mennyiség sokszorosát visszük szervezetünkbe Omega-6-ból. Ez pedig gyulladásos folyamatokat indíthat be szervezetünkben, serkentheti a szabadgyökök képződését, sőt akár érelmeszesedést is okozhat. Ezek a közvetlen károk, amelyek közvetve mind komoly betegségekhez vezethetnek.

Az Omega-6:3 egyensúly kedvező hatásai

Számos betegség megelőzésében játszik komoly szerepet az Omega-6:3 egyensúly. Első sorban szívünket és érrendszerünket védhetjük a balansz fenntartásával, de sokat tehetünk vele a daganatos betegségek prevenciójáért is. Kutatások igazolják, hogy a többszörösen telítetlen zsírsavak komoly támogatást nyújtanak szervezetünk számára a vastagbél-, prosztata- és mellrák megelőzésében is. Ezeken felül a helyes Omega-6:3 egyensúly fenntartásával megelőzhetjük, vagy mérsékelhetjük a csontritkulást.

Omega-6:3 egyensúly étrend tervezés
Hogyan hozható rendbe a felborult Omega-6:3 egyensúly?

Először is be kell vezetnünk életünkbe egy Omega-6:3 egyensúly kontroll rendszert, ami azt jelenti, hogy bizonyos időközönként érdemes ellenőriznünk vérünk Omega-6:3 arányát. Az eredmények alapján pedig érdemes olyan egészség protokollt választanunk, amely kiegyensúlyozott táplálkozás és a megfelelő étrend-kiegészítők fogyasztása mellett egyensúlyba hozza szervezetünket. Javasolt a tengeri halak vagy vegánoknak az algák fogyasztása, érdemes beépíteni étkezésünkbe a lenmag-, a dió- és a repce olaját, illetve jó, ha mandulát, pekándiót, vagy diót fogyasztunk. Ezen kívül pedig elengedhetetlen, hogy kizárjuk életünkből az oxidatív stresszforrást jelentő dolgokat. Mozogj rendszeresen, táplálkozz tudatosan, foglalkozz a lelkeddel és fogyassz megfelelő étrend-kiegészítőt!

Válaszd a Zinzino BalanceTestet, amelynek segítségével egy felhasználóbarát, rendkívül egyszerű, gyors és fájdalommentes módszerrel ellenőrizheted Omega-6:3 egyensúlyod. A száraz vérteszt segítségével 11 zsírsav arányát térképezheted fel szervezetedben, majd tökéletes egyensúlyba hozhatod őket a Zinzino egyedülálló egészség protokolljának követésével.

 

képek forrása: Freepik

Visszajelzés létrehozása