Skip to main content

Két nagyon fontos dologra kell odafigyelnünk, ha szóba kerülnek a telítetlen zsírsavak: egyrészt a bevitt telített és telítetlen zsírsavak megfelelő arányára, másrészt az omega-6 és omega-3 telítetlen zsírsavak egyensúlyára.

Mennyi is a két telítetlen zsírsav ideális aránya?

Optimális esetben az omega-6 és az omega-3 aránya a szervezetben 1:1 és 3:1 között van. Ezzel szemben az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet vizsgálatai azt mutatják, hogy egy átlag magyar embernél ez az érték 30:1. A felborult arány és az irreálisan magas omega-6 érték negatívan befolyásolhatja az omega-3 jótékony hatásait is. Ez gyulladásos folyamatokat indíthat be szervezetünkben, felszabadíthat szabadgyököket, továbbá érelmeszesedést idézhet elő.

Hogyan állapítható meg az omega-3 értéke?

Az omega-3 értékének kiszámításakor a vérben lévő EPA és DHA zsírsavak százalékos értékeit összesítik a szakemberek. Ideális esetben ez a kombinált érték 10%. Az omega-3 sejtjeink egyik, ha nem legfontosabb építőköve. Az EPA főleg vérünkben, izmainkban és szöveteinkben található, a DHA pedig komoly szerepet játszik agyunk és szemeink egészségében.

Hogyan állapítható meg az omega-6 értéke?

Az omega-6 értékét az arachidonsav (AA) típusú omega-6 zsírsavból számítják ki úgy, hogy megnézik, milyen értéket mutat az összes mért zsírsav százalékában. A legjobb, ha ez az érték 6,5 és 9,5% között mozog. A legoptimálisabb esetben 8,3% egy felnőtt ember AA indexe, más néven az omega-6 átlagértéke. Ez a zsírsav azért rendkívül fontos szervezetünk számára, mert hozzájárul szöveti hormonjaink (pl.: prosztaglandinok, tromboxánok és leukotriének) termeléséhez. Legfőbb feladata pedig, hogy védje szervezetünket a sérülések és fertőzések okozta károsodástól.

2 fontos számítás az omega-6:3 értékekkel kapcsolatban

Az első az omega-6:3 egyensúly kiszámítása, a másik pedig a szellemi erőnk megállapítása. Előbbi egész egyszerűen úgy történik, hogy arányosítjuk az AA százalékos értékét az EPA-éval. Ez az érték jó, ha 3:1 vagy annál kevesebb. Az omega-6 és az omega-3 közötti helyes arány nagyon fontos sejteink normál fejlődéséhez.

Szellemi erőnk megállapításához egyszerűen el kell osztanunk az AA százalékos értékét az EPA és a DHA százalékos értékeinek összegével. Az egyszerű képlettel ( =AA/(EPA+DHA) ) megkapjuk szellemi erőnk értékét. Ezzel meg tudjuk állapítani, hogy az arány milyen mértékben támogatja agyunk és idegrendszerünk megfelelő működését. Érdemes ezt az értéket 1:1-re tornázni, hogy javuljon kognitív teljesítményünk. A megfelelő arány fenntartása különösen fontos gyermek- és időskorban, mivel ez két kritikus és sebezhető életszakasz az agy fejlődése szempontjából. Az omega-3 hiánya számos kutatás alapján összefüggésbe hozható a tanulási- és memória problémákkal.

Van könnyebb mód, mint a számítgatások?

A legegyszerűbb módszer az egyes zsírsavak értékének megállapításához egy száraz vércseppből végezhető teszt. Ilyen professzionális vérpötty elemzést a Vitas laboratórium végez, mely a Zinzino hivatalos partnere. A Zinzino egyszerűen, otthon is elvégezhető öntesztjével 11 különböző zsírsavat vizsgálnak vérünkben. Ha szeretnél Te is pontos képet kapni omega-6:3 egyensúlyodról és számolgatások helyett kiváncsi vagy szervezeted állapotára, akkor próbáld ki most a Zinzino BalaceTest-et!

Visszajelzés létrehozása