Skip to main content

Az Omega-3 hiány tünetei már jelentkezhetnek akkor is, ha csak kisebb mértékben lenne szüksége EPA és DHA pótlásra szervezetünknek. Érdemes a jelekre odafigyelni, mert komolyabb Omega-3 hiány mellett nagyobb mértékben romolhat egészségünk. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy kicsit nagyobb hangsúlyt fektessünk a hiánytünetek ismertetésére, ezért tisztázzuk, hogy miből tudhatod, hogy nincs rendben Omega-3 szinted!

Elsőként viszont tisztázzuk, mit is jelent az Omega-3-hiány. Ilyen állapotról akkor beszélhetünk, ha szervezeted nem jut elegendő Omega-3 esszenciális zsírsavhoz. Az esszenciális zsírsavak olyan anyagok, amelyek előálítására szervezetünk nem képes, így pótlásához elengedhetetlen, hogy táplálkozással vigyük be szervezetünkbe. Az Omega-3 azért kiemelten fontos, mert sejtmembránjaink egyik fő alkotóeleme, így lényegében sejtfalaink felépítésében és védelmében is szerepet játszik. Ezen felül nagy szüksége van rá testünknek olyan molekulák előállítása során, amelyek immunrendszerünk és endokrin rendszerünk megfelelő működését szabályozzák. Az Omega-3-ról tehát összességében elmondható, hogy teljes szervezetünk állapotát átfogóan befolyásolja, ha annak szintje megfelelő, vagy éppen alacsony testünkben. Utóbbi esetben számos tünettel jelzi szervezetünk, hogy több Omega-3 esszenciális zsírsavra lenne szüksége, ezeket a jellemzőbb tüneteket fogjuk most ismertetni.

Az Omega-3-hiány legfőbb tünetei

Bőrirritáció és -szárazság

Az Omega-3 első jele általában a bőrünkön látszik meg, ami azért probléma, mert a bőrirritációt és a bőr szárazságát az időjárástól kezdve, az éppen használt kozmetikumok összetevőin át, a víz keménységéig bárminek be szoktuk tudni, csak éppen az Omega-3 hiánynak nem. Ez a fontos zsírsav segít abban, hogy bőrünk könnyebben megtartsa a nedvességet és az így kialakult hidratáltság mellett védelmet élvezzen a külső hatásokkal szemben is.

Az Omega-3 gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően remek megoldást nyújt a bőrproblémák kezelésében is és nyugtatja a pattanásos, aknés bőrt. Ezen felül segít megelőzni a szakralábak és ráncok kialakulását és enyhíti a pikkelysömör, az ekcéma és egyéb olyan bőrbetegségek tüneteit, amelyek igen kellemetlen, gyulladásos tünetekkel is járhatnak.

Az Omega-3 szint és a lelki feltöltötség

Az Omega-3 zsírsavak, különösképpen az EPA és a fDHA fontos alkotóelemei az emberi agynak, illetve az idegsejteknek is. Számos kutatás igazolja, hogy a megelőzési és a kezelési fázisban egyaránt hatékonynak bizonyosult az Omega-3 a demenciával, a depresszióval, a bipoláris zavarral, a figyelemzavarral, a hiperaktivitással és más mentális betegségekkel szemben is. A mentális egészség és a lelki egyensúly persze egy igen sok összetevős dolog, ám a betegségek kialakulásának kockázatát csökkentheti az Omega-3-ban gazdag étrend.

Omega-3 szint teszt

Szem problémák

Egy másik kiemelten fontos szervünk, melynek nagy százalékát Omega-3 alkotja, a szemünk. Amellett, hogy a szem sejtjeit alkotják és védik az esszenciális zsírsavak, gondoskodnak nedvességtartalmáról és könnytermelésünkről is. A száraz szem szindróma egyik hatékony prevenciós eszköze és ellenszere az Omega-3. Mivel a betegség gyakran jár látászavarral, így közvetve arra is jótékony hatással van az Omega-3. Ezen kívül az Omega-3 segít a makula degeneráció megelőzésében és kezelésében, ami mint tudjuk, hosszú távon látásvesztéshez vezethet.

Hogyan ellenőrizheted Omega-3 szinted?

Az Omega-3 szint ellenőrzése a Zinzino Balance Test segítségével roppant egyszerű. Az otthon elvégezhető száraz vércsepp teszttel ráadásul nemcsak egy független labratóriumból szerzett hiteles eredményt kapunk, hanem útmutatást is ahhoz, hogy Omega-3 szintünk és Omega-6:3 egyensúlyunk helyreállításához pontosan milyen napi adag Omega-3 olajra van szükségünk.

Óvd szervezeted Omega-3 olajjal és gondoskodj esszenciális zsírsav beviteledről megfelelően a Zinzino BalanceOil+ termékeivel!

Visszajelzés létrehozása