Skip to main content

Számos orvosi kutatás igazolja, hogy az Omega-3 hiánya gyermekkorban hiperaktivitással és a figyelemzavarral járhat. Éppen ezért állítják a szakemberek, hogy az elegendő Omega-3 gyermekeknek akár az ADHD gyógyszere is lehet.

A boldog gyermekkor egyik legnagyobb alapfeltétele az egészség, a jó közérzet és a kiegyensúlyozottság. Nem is kérdés, hogy a legtöbb szülő szeretne mindent megtenni annak érdekében, hogy gyermeke egészséges és kiegyensúlyozott életet élhessen, hogy gyermeke jól érezze magát a kis bőrében. Ha szeretnénk ezt a harmóniát garantálni, akkor (rengeteg más mellett) nagyon fontos hangsúlyt fektetnünk a gyerekek Omega-3 bevitelére. Ennek egyik fő oka, hogy az Omega-3 orvosilag igazoltan javítja az ADHD-s gyerekek állapotát. 

Mi is az Omega-3?

Röviden tisztázzuk, hogy mi is az Omega-3, mielőtt jobban kiveséznénk a témát. Az Omega-3 a telítetlen zsírsavaknak egy csoportja, amelynek két legnépszerűbb fajtája az EPA és a DHA. Korábbi cikkünkben bővebben is írtunk az Omega-3-ról. A legnagyobb Omega-3 forrást a tengeri halak (lazac, makréla, hering, szardínia) jelentik, vegánok számára pedig alkalmas lehet az ilyen típusú zsírsavak természetes pótlására az olajbogyó, az avokádó és a diófélék fogyasztása.

Miért jó az Omega-3 gyerekeknek? 

Az Omega-3 szerepe lényegében minden életszakaszunkban kiemelt fontosságú, egészen magzati kortól az idős korig. Agyi és neurológiai fejlődésünk szempontjából, valamint a korral járó állapotromlás fékezése végett is érdekes, hogy elegendő Omega-3-hoz jusson szervezetünk. Itt tovább is mennénk és megemlítenénk, hogy egy kezdődő kis élet számára az Omega-3 bevitele már a várandósság alatt is fontos. Éppen ezért ajánlott a kismamáknak különös gondot fordítani Omega-3 bevitelükre. Ezzel számos fejlődésbeli és genetikai rendellenesség elkerülheti a kis bébiket.

hiperaktivitás ellen Omega-3 gyerekeknek

A DHA bizonyítottan jól hat a gyermekek koncentrációképességére, tanulási folyamataikra. Mindamellett, hogy támogatja az agyukat, az idegrendszerüket és a látásukat is. Arról nem is beszélve, hogy az Omega-3 szedése egyes vizsgálati eredmények szerint védelmet jelenthet az allergia kialakulásával szemben is. De nézzünk pár konkrét kutatási eredményt.

Omega-3 gyerekeknek – 6-9 hónapos korban

A DHA fogyasztása mellett a gyerekek látása jobban fejlődött, mivel az Omega-3 jótékony hatást gyakorol az agy azon részeinek fejlesztésére, amelyek felelősek a látásért.

Omega-3 gyerekeknek – 9-12 hónapos korban

Egy éves kor környékén azok a gyermekek, akik természetes forrásból származó, EPA-t és DHA-t kaptak, sokkal nagyobb volt a figyelmük és optimális volt vérnyomásuk.

Omega-3 gyerekeknek – 4 éves korban

4 hónapon keresztül vizsgálták a kutatásban résztvevő gyerekeket, akik napi 400 mg DHA-t kaptak. A kis ovisok körében az Omega-3 növelte a hallásértést és fejlesztette szótanulási képességüket.

Omega-3 gyerekeknek – 7-12 éves korban

Ez a kutatás már kicsit érdekesebb, ugyanis itt konkrétan ADHD-s gyerekeket vizsgáltak. Minimum 1g EPA-t és DHA-t kaptak naponta, ami csökkentette tanulási nehézségeiket és stressz szintjüket, illetve kevésbé dacoskodtak. Összességében el lehet mondani, hogy az Omega-3 fejlesztette viselkedésüket.

Az agyra és az idegrendszerre gyakorolt hatásai mellett az Omega-3 kiváló gyulladáscsökkentő is és mérsékli a sejt halálozást. A krónikus gyulladás megelőzésével számos betegség kialakulásának kockázata is csökkenthető. Az Omega-3 gyerekeknek különösen fontos a hormonrendszerük védelmének szempontjából, továbbá a növési rendellenességek kizárásához is.

Hogyan működik az Omega-3 egy gyermek szervezetében?

Az idegsejtek sejtfala rengeteg Omega-3-at, és azon belül is DHA-t tartalmaz (ha elegendő Omega-3-at fogyasztunk persze). A megfelelő mennyiségű DHA úgy rendezi a sejtfal összetételét, hogy az kedvező legyen a jelátvitel szempontjából. Ez rendkívül hasznos az idegsejtek közötti kommunikáció szempontjából, hiszen a jobb kommunikációból egyenesen következik, hogy gyorsan jön létre a kapcsolat a sejtek között. Ez a gyors kapcsolat nagyban támogatja a tanulási folyamatokat. 

Mivel a DHA befolyásol számos neurotranszmittert (agyi jelátvivő molekulát) is azzal, hogy egyes jeleket aktivál, míg másokat gátol, nagyon fontos, hogy szintje balanszban legyen. DHA hiányában az egyensúly felborul és olyan panaszok jelentkezhetnek, mint például a tanulási nehézségek, a figyelemzavar, étvágy problémák, depresszió vagy akár a hiperaktivitás.

A legideálisabb Omega-3 gyerekeknek

A Zinzino BalanceOil+ AquaX olyan természetes Omega-3 készítmény, amely mondhatni gyerekekre lett szabva. A vízoldékony halolajnak nincs íze, vagy halszaga, sem pedig olajos nehéz állaga, így fogyasztása bármilyen korban kellemes. Nem okoz kellemetlenséget fogyasztása és nem vált ki undort fogyasztójából. Rendelkezik a BalanceOil+ termékcsalád minden előnyével, és ez a termék sem hordozza magában a hagyományos Omega-3 készítmények egyetlen hátrányos tulajdonságát sem. 

 

képek forrása: Zinzino, Freepik

Visszajelzés létrehozása