Skip to main content

Szervezetünk folyamatosan kommunikál velünk és jelzéseire érdemes is odafigyelni. Egy-egy betegségnek, vagy ásványi anyag, nyomelem, esetleg vitaminhiánynak lehetnek apróbb és agresszívabb tünetei egyaránt. A tünetek elég sokszínűek lehetnek és széles skálán mozoghatnak, annak függvényében, hogy milyen anyagból, milyen mértékű a hiány szervezetünkben és az milyen mértékben befolyáslja egészségünket.

Járjuk körül a vitaminhiányok témakörét, hogy nagyobb képet kapjunk a különböző hiánytünetekről. Persze a cikk végén azt is eláruljuk, hogyan tehetünk a vitaminhiány kialakulása ellen és miként tölthetjük fel az egyes vitaminokból készleteinket. Mi most az A-, B-, C-, D-, E-, illetve K-vitaminokat fogjuk górcső alá venni.

A különböző vitaminhiányok jelei

A-vitamin

Az A-vitamin szükségletünknek csupán egyharmadához jut szervezetünk már kész A-vitaminként, amit más néven retinolnkak is neveznek. Ennek legfőbb forrása a máj, a tojás, a vaj és egyéb élelmiszerek. A fennmaradó részt szervezetünk állítja elő az A-vitamin elővitaminjából, ami elsősorban a béta-karotin. Az A-vitamin többek közt szemünk egészségét védi, így a leggyakoribb hiánytünete a farkasvakságban, illetve a szemet érintő más betegségek kialakulásában merül ki.

B-vitamin

A B-vitaminok segítik a megfelelő energiafelhasználást, védik bőrünket, szemeinket és felelősek idegrendszerünk támogatásáért is. A szénhidrát-anyagcserénket is a B-vitamin szabályozza, hiánya anyagcsere problémákhoz, emésztési panaszokhoz, állandó éhségérzethez vezethet. A B-vitamin hiány elsődleges tünetei bőrünkön mutatkoznak.

zinzino - természetes étrend-kiegészítő - vitaminhiány eseténC-vitamin

A C-vitamin hiányának leggyakoribb és legkönnyebben észlelhető tünete a fertőzésekre való fogékonyság, mivel ez a vitamin és antioxidáns nagyban hozzájárul immunrendszerünk egészségéhez. Komolyabb fokú hiány esetén a C-vitamin-hiányban szenvedők tapasztalhatnak orrvérzést, érzékeny és sérülékeny bőrt, ínygyulladást, illetve kimerültséget, fáradékonyságot és általános rossz közérzetet.

D-vitamin

A zsíroldékony, sokszor kalciferolként is emlegetett D-vitamin, vagy D-hormon UVB sugárzás hatására termelődik szervezetünkben. Táplálkozás útján nehéz elegendőt fogyasztanunk belőle ahhoz, hogy maradéktalanul pótoljuk vitamin szükségletünket. Hiányában nem lesz megfelelő várünk kalcium és foszfor szintje, ami kedvetőzlenül hat fogaink és csontjaink egészségére. A D-vitamin hiánya rossz kedélyállapottal, gyenge immunrendszerrel és a fogazatot érintő betegségekkel is együtt járhat.

E-vitamin

Az E-vitamin egy kiemelten fontos antioxidáns, amely sejtszinten támogatja szervezetünket, késleltetve a sejtöregedési folyamatokat. Ez igaz az immunsejtjeinkre is, melyek fontos tápláléka ez a vitamin.

K-vitamin

A K-vitamin nélkülözhetetlen szervezetünk számára, hiszen egyik fontos feladatát a véralvadás szabályozásában tölti be. Egyes bélbaktériumaink képesek előállítására, méghozzá olyan mértékben, hogy napi szükségletünk 80%-át azok termelik. Hiánya vérzékenységet okozhat.

Ha szeretnél hatékonyan gondoskodni vitamin pótlásodról, akkor válaszd a Zinzino Xtend+ étrend-kiegészítő termékét!

Visszajelzés létrehozása