Skip to main content

Az emésztőrendszer rendellenes működése és általános egészségünk, közérzetünk, sőt lelki állapotunk szoros és kölcsönös kapcsolatban állnak egymással. Ha az egészséges emésztőrendszer harmóniája felborul, az könnyen kerülhet egészségünkbe és fordítva egy-egy lelki vagy fizikai betegség kedvezőtlenül hat emésztőrendszerünkre.

Nézzük, hogy milyen káros hatásai vannak az emésztőrendszeri betegségeknek, hogyan ismerhetjük fel, ha ilyesmivel küzdünk és mi a titka az egészséges emésztőrendszernek. Egy kis bevezetésként a témába, tisztázzuk, hogy az egészséges emésztőrendszer a megfelelő emésztésen alapul, amelynek három alapfeltétele van:

  • a táplálék feldolgozása, elegyítése a gyomornedvekkel, ami javarészt a szájban és a gyomorban történik
  • a táplálék zavartalan szállítása a nyelőcső – gyomor – vékony és a vastagbél – végül pedig végbél útvonalon
  • a gyomor-bélrendszerben az emésztést támogató nedvek és enzimek termelődése

Ha ez a három feltétel adott és ezek a mechanizmusok összehangoltan, jól működnek, akkor beszélhetünk egészséges emésztőrendszerről és megfelelő emésztésről. Amennyiben az egyik feltétel nem vagy csak részben adott, akkor emésztési zavar áll fenn.

emésztőrendszeri panaszokAz emésztőrendszer betegségeinek jelei

Az emésztési problémák igen sokfajta módon mutatkozhatnak. A leggyakoribb tünet azonban a feszítő érzés a gyomorban, a túlzott teltségérzet, a puffadás, a gyakori böfögés, a gyomorégés, az émelygés, hányinger vagy akár hányás, hasi és gyomorgörcsök, a székelési nehézségek és problémák, illetve az általános rossz közérzet. Ha ezek egyikét vagy több tünet együttes meglétét tapasztaljuk, akkor első lépésként azonnal orvoshoz kell fordulnunk, megszüntetni a kiváltó okot, majd pedig fenntartani az egészséges emésztőrendszer egyensúlyát.

Milyen szövődményekkel járhat a rossz emésztés

Abban az esetben, ha az emésztési probléma olyan szervi eredetű, ami a gyomrot vagy a bélrendszert érinti, akkor sajnos egészségügyi következményekkel kell számolnunk a kellemetlen tünetek mellett. Ezek a szövődmények lehetnek belső vérzések, fekélyek, súlyproblémák, gyenge immunrendszer, sőt az emésztőrendszer egyes szakaszainak daganatos megbetegedése is. Ezeket a betegségeket elkerülendő tennünk kell annak érdekében, hogy emészőrendszeri panaszaink ki se alakuljanak.

egészséges emésztőrendszerMitől alakulhtanak ki az emésztőrendszeri panaszok?

Számos oka lehet az emésztőrendszeri betegségek kialakulásának. Lehet genetikai eredetű egy-egy betegség, okozhatja a fokozott stressz, vagy egy fertőzés, de állhat a hátterében mentális probléma és szervi elváltozások is. Például a máj, az epehólyag és a hasnyálmirigy komoly galibákat tud okozni. Az emésztőrendszer megbetegedésének és az amésztési probélmáknak a leggyakoribb kiváltó oka egy-egy bélrendszert érintő gyulladás, az epekő, illetve a daganatok. De befolyásoló tényező lehet a betegségek kialakulásában a helytelen táplálkozás, az alkohol- és cigarettafogyasztás és más szenvedélybetegségek is.

Az egészséges emésztőrendszer titka

Ha emésztési problémáink vannak vagy megbetegszik emésztőrendszerünk, akkor le kell mondanunk bizonyos dolgokról és változtatni kell életmódunkon. Át kell állnunk a napi 5-6, kisebb étkezésre, lassan, az ételt alaposan megrágva kell enni, kerülni kell a zsíros és fűszeres ételeket, érdemes sok teljes kiőrlésű terméket, zöldséget, gyümölcsöt és rostban gazdag ételeket fogyasztani.

Így változik az életed, ha egészséges emésztőrendszered

A Zinzino ZinoBiotic+ élelmi rost-keverékének számos jótékony hatása van, amelyek nemcsak emésztőrendszered, de általános közérzeted és így hétköznapjaid is megváltoztatják. A termék amellett, hogy támogatja az anyagcserét és az emésztőrendszer normál működését, tökéletes táptalajt jelent a bélben található jótékony baktériumoknak, míg segíti a kártékony baktériumok természetes távozását a szervezetből. A ZinoBiotic+ segít optimalizálni a koleszterin szintet és nem engedi, hogy étkezés után túlságosan kiugorjon vércukorszintünk. Az megfelelő bélműködés és a kiegyensúlyozott mikrobiom összességében egy egészségesebb és harmónikusabb élethez vezet, bélpanaszok és gyomorbántalmak nélkül.

Zinzino ZinoBiotic+

Visszajelzés létrehozása