Skip to main content

Testünk időről-időre teljesen megújul, ezért is rendkívül fontos, hogy megfelelő életmódot folytassunk és a sejtregenerálódási folyamat problémamentesen történjen.

Az emberi test egyik legnagyobb csodája, hogy képes önmaga regenerálására és teljes sejtállománya cseréjére. Erre a teljes cserére nagyjából 7 évente kerül sor, amikor is a szervezetünket alkotó sejtek teljesen megújulnak. Szervezetünk öregedési folyamatai nem kedveznek a sejtregenerálódásnak sem. Éppen ezért kell egy bizonyos kor felett kiemelt szerepet adnunk a sejtregenerálódás támogatásának.

Sejtjeid táplálása és védelme rendkívül fontos egészséged szempontjából. Éppen ezért fontos, hogy megfelelően táplálkozz, élj aktív életet és kerüld az oxidatív stresszforrásokat.

Röviden a sejtregenerálódásról

Mitől függ a sejtregenerálódás?

Az emberi szervezetet alkotó sejtek eltérő élettartammal rendelkeznek. A különböző sejtregenerálódási ciklusokban viszont egy valami közös: mindet befolyásolja életmódunk. Fontos faktort jelent a kor is, illetve lényeges az is, hogy mely szervünket alkotó sejtről van szó. Míg májunk egyedülállóan képes önmagát megújítani, addig szívünk és agyunk megújulási folyamata sokkal lassabb.

Hogyan halnak meg és születnek a sejtek?

Korábban már írtunk arról, hogyan is halnak meg a sejtek és miként takarítja el szervezetünk az elhalt sejteket és sejttörmelékeket. Sokkal érdekesebb a sejtek születése. Amikor egy sejt elér egy bizonyos méretet és képes két egyenlő utódsejtté alakulni, akkor ún. mitózis történik. Leegyszerűsítve sejtosztódás megy végbe. Ilyenkor a sejt információ tartalma, amit DNS-ként szoktunk emlegetni, szintén szabályosan oszlanak el a kialakult sejtek közt. Azt hogy egy sejt miként működjön, mikor milyen funkciót töltsön be, miként osztódjon vagy fejezze be pályafutását, a sejtmagban lévő gének szabják meg. Ebbe a folyamatba azonban bárhol hiba csúszhat a számításba, ha nem vigyázunk sejtjeinkre tudatosan.

DNS - Sejtregenerálódás

A helyes sejtregenerálódásról

Mi történik, ha baj van a sejtjeiddel?

Nagy eséllyel megbetegszünk. Naponta úgy 50-70 milliárd sejt pusztul el szervezetünkben és hasonlóan sok új születik sejtosztódással. Amikor hiba csúszik a számításba és “rossz sejtek” osztódnak, számolhatunk gyógyíthatatlan betegségek kockázatával is. Különösen fontos a folyamatot pozitívan befolyásolnunk idős korban.

Amikor egy olyan örökítőanyagban (DNS-ben) következik be mutáció, amely a sejtek növekedését és osztódását szabályozó fehérjék működését is érinti, akkor előfordulhat daganat kialakulása. Ez jellemzően 5-6 mutáció után alakul ki. A sejtciklus zavara során általában hibásan másolódik le a DNS. Ez azért rendkíül veszélyes, mert ilyenkor a hibás sejtek is irányíthatatlanul osztódásnak indulnak és a hibás DNS további utódsejtekbe kódolódik. Ilyenkor alakul ki a tumoros sejtvonal és vele a rákos megbetegedés.

Sejtregenerálódás idős korban

Hogyan támogathatjuk a helyes sejtregenerálódási folyamatokat?

Első sorban kerüljük a káros szenvedélyeket, az ultra-feldolgozott élelmiszereket és mozogjunk eleget. Emellett pedig adjunk kiemelt szerepet életünkben a természetes poliszacharidoknak, a polifenoloknak, a C-vitaminnak és a cinknek. Ez a trió komoly mértékben támogatja a DNS-szintézist és a sejtosztódást. Idős korban pedig fektessünk még nagyobb hangsúlyt ezekre, hiszen a sejtregenerálódás képessége az öregedéssel csökken. Fogyassz értékes tápanyagokban gazdag ételeket és szabályozd sejtjeid életét.

Ha pedig szeretnél biztosra menni, akkor válaszd a Zinzino ZinoGene+ innovatív készítményét, amely egy áttörés az étrend-kiegészítők világában.

  • Támogasd sejtjeid osztódását
  • Gondoskodj DNS-szintézisedről
  • Védd szervezeted az oxidatív stresszel szemben
  • Válaszd a Zinzino ZinoGene+ étrend-kiegészítőjét!

 

Képforrás: zinzino.com és Freepik

Visszajelzés létrehozása