Az Omega-6:3 egyensúly pontosan olyan fontos, mint bármilyen rendszeres szűrővizsgálat, amelyen időközönként részt vesz az ember. Szervezetünkben ezeknek a zsírsavaknak a mértéke és azok aránya is számos dolgot befolyásol. Éppen ezért fontos, hogy jobban odafigyelj Omega-6:3 egyensúlyodra.
Röviden az Omega-6:3 egyensúlyról
Az Omega zsírsavak fajtái
Számtalan cikkünk született már a témában, így most csak összeszedjük a legfontosabb információkat. Az omega-3 típusú zsírsavak jellemzően esszenciális zsírsavak, ami azt jelenti, hogy csak táplálkozás útján juthatunk hozzá. Az omega-3 legismertebb fajtája az eikozapentaénsav és a dokozahexaénsav, amelyeket gyakran említünk rövidített formájukban EPA- és DHA-ként. Az omega-6-nak is két főbb képviselője van, amelyeket linolsavra és az arachidonsavra kereszteltek.
Az Omega zsírsavak javasolt aránya
Optimális esetben az omega-6 és az omega-3 aránya 3:1, de maximum 5:1 arányban jut szervezetünkbe. Szomorú, hogy ezzel szemben a kutatások azt igazolják, hogy például Magyarországon ez az arány 30:1 körül van. Ez az arány sajnos káros lehet az egészségre. (Más zsírsavakkal szemben az Omega zsírsavak arányát már le sem merjük írni, de az OÉTI vizsgálataiból jól lehet tájékozódni.)
A felborult Omega-6:3 arány következményei
A helytelen Omega-6:3 arány betegségekhez vezethet!
Nem is gondolnánk, hogy milyen gyakori jelenség a felborult Omega-6:3 egyensúly. Igen jellemző, hogy a javasolt mennyiség sokszorosát visszük szervezetünkbe Omega-6-ból. Ez pedig gyulladásos folyamatokat indíthat be szervezetünkben, serkentheti a szabadgyökök képződését, sőt akár érelmeszesedést is okozhat. Ezek a közvetlen károk, amelyek közvetve mind komoly betegségekhez vezethetnek.
Az Omega-6:3 egyensúly kedvező hatásai
Számos betegség megelőzésében játszik komoly szerepet az Omega-6:3 egyensúly. Első sorban szívünket és érrendszerünket védhetjük a balansz fenntartásával, de sokat tehetünk vele a daganatos betegségek prevenciójáért is. Kutatások igazolják, hogy a többszörösen telítetlen zsírsavak komoly támogatást nyújtanak szervezetünk számára a vastagbél-, prosztata- és mellrák megelőzésében is. Ezeken felül a helyes Omega-6:3 egyensúly fenntartásával megelőzhetjük, vagy mérsékelhetjük a csontritkulást.
Hogyan hozható rendbe a felborult Omega-6:3 egyensúly?
Először is be kell vezetnünk életünkbe egy Omega-6:3 egyensúly kontroll rendszert, ami azt jelenti, hogy bizonyos időközönként érdemes ellenőriznünk vérünk Omega-6:3 arányát. Az eredmények alapján pedig érdemes olyan egészség protokollt választanunk, amely kiegyensúlyozott táplálkozás és a megfelelő étrend-kiegészítők fogyasztása mellett egyensúlyba hozza szervezetünket. Javasolt a tengeri halak vagy vegánoknak az algák fogyasztása, érdemes beépíteni étkezésünkbe a lenmag-, a dió- és a repce olaját, illetve jó, ha mandulát, pekándiót, vagy diót fogyasztunk. Ezen kívül pedig elengedhetetlen, hogy kizárjuk életünkből az oxidatív stresszforrást jelentő dolgokat. Mozogj rendszeresen, táplálkozz tudatosan, foglalkozz a lelkeddel és fogyassz megfelelő étrend-kiegészítőt!
Válaszd a Zinzino BalanceTestet, amelynek segítségével egy felhasználóbarát, rendkívül egyszerű, gyors és fájdalommentes módszerrel ellenőrizheted Omega-6:3 egyensúlyod. A száraz vérteszt segítségével 11 zsírsav arányát térképezheted fel szervezetedben, majd tökéletes egyensúlyba hozhatod őket a Zinzino egyedülálló egészség protokolljának követésével.
képek forrása: Freepik