Skip to main content

Orvosilag bizonyított tény, hogy az Omega-3 védi a szemet és hozzájárul annak fejlődéséhez is. Az emberek a legtöbb információt látással gyűjtik be, éppen ezért kiemelt fontosságú szemünk védelme. Lehet, hogy hiper-szuper szemvédő monitorod van, nem ülsz sokat képernyő előtt, a legjobb napszemüveget használod nyáron és nem lóg a szemedbe a hajad, ezzel mégsem tettél meg mindent szemed védelmében.

Magzatkori fejlődésünktől egészen idős korunkig, az összes életszakaszunkban fontos szerepe van az esszenciális zsírsavaknak. Kellő odafigyelés mellett látásunk nemcsak megmaradhat, de éles is lehet. Nem elég a szemeket kívülről óvni a külső behatásokkal szemben, fontos belülről is támogatni azokat vitaminokkal és Omega-3 zsírsavval.

Korábban is írtunk már az Omega-3 látásunkra gyakorolt hatásáról, de most fontosnak tartjuk, hogy kicsit jobban beleássuk magunkat a témába.

az Omega-3 védi a szemetOmega-3 van a szemedben!

Nem olvastad félre, valóban Omega-3 van a szemedben. A szem egyik fő összetevője a DHA, amely egy Omega-3 fajta. A szemed ideghártyáján fényérzékeny receptorok vannak, amelyek igen nagy mennyiségben tartalmaznak zsírsavakat, köztük Omega-3 esszenciális zsírsavat. Innen is ered annak a klinikai kutatásnak a hipotézise, amely szerint az Omega-3 védi a szemet.

Végül ez a felvetés be is igazolódott, ugyanis több ezer résztvevő bevonásával megállapították, hogy azok körében, akik rendszeresen (legalább heti egy alkalommal) zsíros húsú, hideg vízi halat fogyasztottak, 31%-kal kevesebbszer fordult elő a sárgafolt megbetegedése. Ez a szám 35%-ra emelkedett azok körében, akik legalább heti kétszer iktattak be étrendjükbe Omega-3-ban gazdag menüt.

A makuladegenerációt (AMD) tehát meg lehet előzni vagy állítani tudatos Omega-3 bevitellel.  Ha szeretnél meggyőződni róla, hogyan is áll szemed a folyamatban, akkor próbáld ki az EgészségKalauz Makula-degeneráció kalkulátorát. Könnyen megtudhatod belőle, hogy van-e szemfenéki meszesedésed.

az Omega-3 védi a szemet idős korban is

Az Omega-3 védi a szemet idős korban is

Most, hogy tisztáztuk, hogy van a szemedben esszenciális zsírsav és az Omega-3 védi a szemet, lássunk kicsit jobban bele a témába.

Az Omega-3 40-50 éves kor felett szinte kötelező. Minden más szervünkkel együtt szemeinket is érinti az öregedés folyamata, ami egy bizonyos kor után sajnos egyre rohamosabban kövektezik be, ha nem figyelünk oda testünk apró jelzéseire és támogatjuk nagyobb mértékben a regenerálódásban.

Az öregedés természetes folyamata tudatos életmód mellett lassítható, így annak mellékhatásaival később, vagy akár soha nem kell szembenéznünk. Számos olyan betegség van az idősebb generáció köreiben, amelynek bekövetkezése nem törvényszerű. Ilyen a makula degeneráció és az időskori vakság is. Mindkét betegség elkerülhető egy kis Omega-3-mal és némi odafigyeléssel.

Az említett makuladegeneráció legfőbb oka, hogy a sárgafoltnak, amely a retina éleslátásért felelős területe, szépen lassan megszűnik a vérellátása. Először ebből a folyamatból nem is tapasztal semmit a beteg, majd szépen lassan elkezd romlani látása, végül pedig kimutathatóvá válik az erek elzáródása. A jó hír viszont, hogy a makuladegeneráció megelőzhető és ebben a harcban egyik hatékony fegyverünk lehet az Omeg-3 is!

Így óvd meg a szemed

Az alapszabályok (egészséges étkezés, káros szenvedélyek kerülése, elegendő mozgás, lelki-fizikai pihenés) betartása mellett fogyasszunk elegendő Omega-3 zsírsavat. Az Omega-3 védi a szemet, viszont sajnálatos tény, hogy egy átlag magyarnak rendkívül alacsony az Omega-3 bevitele, nem megfelelő Omega-6:3 egyensúlya és az esszenciális zsírsavakkal szemben irreálisan magas szervezetében a telített zsírsavak aránya.

Egyensúlyba hozható testünk, ha Omega-3 diétánkat kiegészítjük a Zinzino BalanceOil+ termékeivel. A svéd Omega-3 termékcsalád prémium minőségű zsírsavakkal hozza balanszba az emberi szervezetet. Az értékes olaj természetes alapanyagokból készül, így a termékek ellenőrzött halgazdálkodásból származó halakat, bio olívaolaj ültetvényekről származó olajbogyókat és tengeri mikroalgákat tartalmaznak. Ha ez nem volna elég, akkor egy kis D-vitaminnal is kiegészítették a hagyományos, a prémium és a vegán BalanceOil+ olajakat egyaránt. Persze ezek fogyasztása mellett sem árt, hogy odafigyelnünk étkezésünkre is. Fogyasszunk hidegvizi, zsíroshúsú halakat, így például lazacot, makrélát, szardíniát. Ha nem vagyunk nagy halimádók, akkor jöhetnek az olajos magvak, diófélék és a tejtermékek vagy akár a tojás is.

Óvd meg szemed a Zinzino BalanceOil termékcsalád Omega-3 készítményeivel!

Visszajelzés létrehozása