Skip to main content

Kiemelten fontos egészségünk szempontjából, hogy elegendő polifenol fogyasszunk. Ezek a nem tápanyagként hasznosuló, különleges vegyületek ugyanis egészségünkről is gondoskodnak amellett, hogy a zöldségek és gyümölcsök színét és illatát biztosítják. Tud meg most mindent a polifenolokról.

A polifenolok általános kedvező egészségügyi hatásai

A polifenolok első sorban azért felelnek, hogy megakadályozzák az oxidációt szervezetünkben, továbbá csökkentsék a gyulladásokat. Szintén kutatásokkal igazolt daganatellenes hatásuk. A polifenolok hatékonyan gondoskodnak a keringési rendszerünk egészségéről, miközben erősítik szívünket és érrendszerünket is.

polifenolokban gazdag étrend

A polifenolok fajtái és azok hatásai

A teljes polifenol skálát nem tudjuk sajnos lefedni, de párnak azért megemlítenénk a jótékony hatását. Az első, amiről érdemes szót ejtenünk, az a rezveratrol, ami az egyik legtöbbet kutatott polifenol. Bizonyítottan jótékony hatással van a koszorúerekre, az idegrendszerre, a májműködésre és a keringési rendszerre. Ha ez nem volna elég, akkor remek gyulladáscsökkentő, és hatékonyan segít a vírusfertőzések megakadályozásában is. Szintén erős az oxidatív stresszt megelőző, a vérlemezkék összecsapzódását gátló, továbbá a daganatos sejtek növekedését megakadályozó tulajdonsága.

Nem szabad elmenni szó nélkül a flavonoid mellett sem, amely csökkenti a hajszálerek sérülékenységét és azok áteresztőképességét, miközben erősíti az immunrendszert, és remek vírus- és baktérium ellenes hatása van. A legtöbb flavonoid típus egyébként sokkal hatékonyabban dolgozik szervezetünkben, ha más antioxidánssal együtt fogyasztjuk.

Fontos még megemlítenünk az antocianidint, ami leginkább arról ismert, hogy segít a vérrögképződés megelőzésében, és jelentős mértékben csökkenti a szívinfarktus kockázatát, valmint mérsékli az ödéma képződést is. Végül egy mondat erejéig essen szó a flavononról, ami remek koleszterin csökkentő.

polifenolokban gazdag étkezés

Milyen gyümölcsökben és zöldségekben van polifenol?

Amennyiben szeretnénk polifenolokban dús étkezésünkről megfelelően gondoskodni, úgy a következő gyümölcsöket érdemes fogyasztanunk:

  • vörös héjú szőlő,
  • gránátalma,
  • áfonya,
  • fekete ribizli,
  • eper,
  • málna.

Ezek konkrétan a trombociták összecsapódását csökkentik. Míg a következők hozzájárulnak a vérnyomás csökkentéséhez:

  • bogyós gyümölcsök
  • olívabogyó

Ezek pedig abban segítenek, hogy a vérzsírszintünket mérsékeljük:

  • pink grapefruit
  • vörös grapefruit

Egyes kutatások szerint pedig az emlő- és a prosztatarák kialakulását gátolják a szójában és a hüvelyesekben található polifenolok.

Hogyan fogyasszuk a polifenolokat?

Amennyiben zöldség-gyümölcs formájában kívánjuk fogyasztani, úgy rendkívül fontos, hogy azt nyersen együk, mert a polifenoloknak nem tesznek jót a különböző mechanikai behatások és veszítenek minőségükből. Ha pedig biztosra szeretnél menni, akkor válassz olyan étrend-kiegészítőt, mint a Zinzino BalanceOil Premium kiadása.

zinzino balanceoil+ premium polifenol

 

Visszajelzés létrehozása