Skip to main content

Lehet, hogy még soha nem is hallottál az oxidatív stresszről, ami miatt nem kell kellemetlenül érezned magad, mert annak ellenére, hogy igen gyakori állapotról beszélünk, kevesen ismerik ezt a szinte népbetegségnek tekinthető egészségi állapotot. Most lerántjuk a leplet az oxidatív stresszről és eláruljuk, mi válthatja ki, illetve hogyan szabadulhatsz meg tőle.

A stressz és az oxidáció nem éppen a kedvenc szavaink közé tartoznak, főleg ha a kettőt együtt használják. Az oxidatív stresszt sokszor oxidatív sérülésként is szokták emlegetni, ami lényegében olyan sejtkárosodást, oxidálódást jelent amely szabad gyökök hatására következik be szervezetünkben. Az oxidatív stressz tehát egy olyan állapot amelyben sejtjeink oxidálódnak, ezáltal tönkre mennek, nem lesznek képesek ellátni feladataikat megfelelően, ami felborítja szervezetünk egyensúlyát és kárt tesz egészsésünkben.

A szabadgyök a hibás!

A szabadgyököket okolhatjuk sejtjeink oxidációjáért. A szabadgyökök számos dolog hatására felszabadulhatnak szervezetünkben, ilyen a klasszikus értelemben vett stressz, vagy például káros szenvedélyeink is. Szabadgyököknek olyan atomokat, molekulákat vagy ionokat nevezünk, amelyek párosítatlan vegyértékelektronnal rendelkeznek. Ezek igazából oxigén-, nitrogén-, kén- vagy szénközpontú molekulák és molekula részletek, amelyek azon vannak, hogy elektronokat szerezzenek maguk mellé. Annak érdekében, hogy ezt megvalósítsák, kémiai reakcióba lépnek más vegyületekkel. A probléma azzal van, hogy a folyamat során majdnem minden esetben megváltozik a célmolekula struktúrája és funkciója egyaránt. A szabadgyökök ezzel a sejtmodifikációval súlyosan károsítják a sejteket, amelyek így ronják egészségünket.

Mit is nevezünk oxidatív stresszes állapotnak?

Az eddigiek alapján tisztázzuk, hogy mit is nevezünk oxidatív stresszes állapotnak. Nagyon leegyszerűsítve azt az egészségügyi állapotot, amelyben a szervezetünkben lévő antioxidánsok és a szabadgyökök egyensúlya felborul, és ennek során sejtjeink károsodnak. Ha a szabadgyökök száma megnövekedik és károsítja a sejt rendszert, akkor megnövekedik szervezetünkben a komolyabb betegségek kockázata, így például daganatos sejtek alakulhatnak ki testünkben.

oxidatív stressz betegség

Az oxidatív stresszes állapotot számos dolog előidézheti, például ha nem gondoskodunk tudatosan antioxidáns bevitelünkről. Az oxidatív sérülések mértékét fokozza a dohányzás, az alkoholfogyasztást és a stresszes állapot is. De felborulhat antioxidáns-szabadgyök egyensúlyunk akkor is, ha egy fertőzés ellen küzd szervezetünk.

Az oxidatív stresszes állapot kifejezetten veszélyes a cukorbetegek, a daganatos megbetegedésben szenvedők, továbbá a szív- és érrendszeri betegségekkel küzdők számára. rendkívül káros azokra nézve, akik autoimmun betegségekben és neurodegeneratív betegségekben szenvednek (pl.: Alzheimer- és a Parkinson-kór).

Melyek az oxidatív stressz tünetei?

Az oxidatív stressz legáltalánosabb tünetei a fáradtság, a teljesítmény csökkenése, az energiahiány és fokozott fogékonyság a fertőzésekre. Alakulhat ki hatására magas vérnyomás, tapasztalhatjuk, hogy nehezebben gyógyulunk ki betegségekből, nehezebben regenerálódnak sérüléseink és szenvedhetünk krónikus gyulladásokban is. Oxidatív stresszes állapotban észlelhetünk rohamosabb öregedést is, mivel ebben az állapotban romlik a sejtregeneráció és testünk kevésbé képes a természetes méregtelenítésre is.

Így hat szervezetedre az oxidatív stressz

A rossz hír, hogy az oxidatív stressz bárhol képes károsodást okozni, jellemzően ott támad, ahol a sejtek fogékonyabbak a támadásra, mert gyengék. A káros sejtek megjelenésével rohamosabban öregszünk és a DNS károsodás hatására tumorok képződhetnek szervezetünkben. Ezzel együtt sajnos nő a hajlamosságunk is a rosszindulatú daganatos megbetegedésekre. Amikor oxidatív stressznek van kitéve szervezetünk, akkor sokkal érzékenyebb lesz és könnyebben kapunk el fertőző betegségeket is.

Az oxidatív stressz elég megterhelő a szív- és érrendszerre, valamint a tüdőre nézve, de nem kíméli emésztőrendszerünket és hormonháztartásunkat sem. Sokszor jár együtt mozgásszervi panaszokkal és reumás tünetekkel.

Hogyan kerülhető el vagy szüntethető meg az oxidatív stressz?

Nyilván mint minden betegség esetében itt is a legfontosabb a prevenció, melyet antioxidánsokban dús táplálkozással, egészséges életmóddal és a káros szokásoktól való megszabadulással valósíthatunk meg. Az antioxidánsok megkötik és megsemmisítik a szabadgyököket, amelyek így nem lesznek képesek kárt tenni sejtjeinkben és egészségünkben.

Ha szeretnél biztosra menni, akkor védd szervezeted a Zinzino BalanceOil+ antioxidánsokban és polifenolokban gazdag halolajaival, egészítsd ki azt a Viva+ étrend-kiegészítővel és védd immunsejtjeidet az oxidációtól a Protect+ kapszulával.

Visszajelzés létrehozása