Skip to main content

Az időszakos és hosszú távú D-vitamin hiány a régiónkban élő embereket elkísérheti egy egész életen át. Pontosan ezért foglalkozunk vele mi is többet és mutatjuk most be a D-vitamin hiány jeleit, hogy időben kezeld a problémát és elkerülhesd annak káros egészségügyi következményeit.

A krónikus D-vitamin hiány egyik legismertebb következménye általánosan az immunrendszer legyensülése, míg idős korban a csontritkulás, gyermekeknél pedig az Angolkór, ami csontreformációval jár. De gyakorta kezeli a hosszú távú D-vitamin hiányt a fogazatot érintő probléma is. Annak érdekében, hogy a immunrendszerünk, csontjaink és izomzatunk megfelelően működjenek, elengedhetetlen, hogy megfelelő mennyiségű D-vitamint fogyasszunk. De honnan tudjuk, hogy kielégítő mennyiségű-e a D-vitamin bevitelünk. Nos, szerencsére a szervezetünk olyan kifinomultan működik, hogy a legkisebb problémákat is azonnal jelzi valamilyen formában. Most azokat a testi tüneteket fogjuk számba venni, amelyek kísérhetik a D-vitamin hiányt.

A D-vitamin hiány jelei

1. Rossz közérzet és levertség a D-vitamin hiánytól

Ha minden ok nélkül szomorkás a hangulatod és levertnek érzed magad, akkor könnyen lehet, hogy D-vitamin hiányban szenvedsz. Egyes kutatások szerint a szervezetben lévő szerotonin nevű hormon és a D-vitamin hormon működése és szintje függ egymástól. Ezért lehetséges az, hogy utóbbi hiányában a másiknak is leesik a szintje. A szerotonin a jó közérzet fenntartásáért felelős hormon, ami lényegesen befolyásolja kedvünket.

Hangulatingadozások, rossz kedv és általános rossz közérzet esetén okkal gyanakodhatunk arra, hogy szervezetünk D-viatmin készlete kicsit megcsappant. A melankolikus kedélyállapot ellensúlyozásához érdemes elkezdenünk több D-vitamint szedni. Csodára nem kell várni, nem lesz azonnal jobb kedvünk, de szépen fokozatosan visszaépülhet ideális D-vitamin szintünk és ezzel együtt javulhat közérzetünk is.

d-vitamin hiány jelei

2. A D-vitamin hiány jele lehet a csontfájdalom is

A csontfájdalom bármely életszakaszban jelentkező tünete lehet a D-vtiamin hiánynak. Ám leggyakrabban gyermekkorban és időseknél jelentkezik a D-vtiamin hiány következtében a csontfájdalom. Gyermekeknél a növekedés folyamatában elengedhetetlen a csontfejlődés szempontjából a D-hormon, hiányában jelentkezhet fájdalom

Idősebb korban a bőr redőződése, öregedése miatt sajnos nem szintetizálja olyan hatékonysággal a D-vitamint, ami így sokkal nehezebben pótlódik a szervezetben, különösen akkor, ha az idősek étrendje nem tartalmaz elegendőt ebből a fontos vitaminból. Ez hosszabb távon ahhoz vezethet, hogy csontjaik elgyengülnek, csontritkulás alakulhat ki, csontozatuk törékennyé válik és mellette gyötrő fájdalmat is tapasztalhatnak, ami jelentősen be tudja szűkíteni mozgásukat is.

3. Túlsúly és elhízás

A D-viatmin ugye egy zsírban oldódó vitamin, ami a zsír szöveteiben könnyen össze tud gyűlni. Ha ez a mikrontápanyag magas testzsír százalék mellett eltárolódik a zsírszövetekben, akkor kevés D-vitamin fog hasznosulni ott, ahol valóban szükségünk van rá.  Ezért van az, hogy a túlsúllyal küzdők szervezetének több D-vitaminra van szüksége.

A D-vitamin nagyon sok hormon termelődésére van hatással, így olyan hormonokéra is, mint például a kortizol, ami szoros összefüggésben van a stresszel. Ha stresszes állapotba kerülünk, akkor sokkal hajlamosabbak vagyunk. hízásra, hiszen szervezetünk veszélyként, fenyegetésként éli meg a stresszt, amire többek között raktározással reagál. Ez a raktározás pedig a legtöbbször súlygyarapodásban mutatkozik meg.

Sajnos az olyan fogyást segítő eljárások, mint a gyomor bypass műtét nem igazán segítenek a D-vtiamin hiány helyzetén, ugyanis ezek pont azt a vékonybél szakaszt érintik, ahol a D-vitamin felszívódik. Ez a test számára egy hátrányos helyzet, mert még kevésbé lesz képes a D-vitamin szint szabályozására táplálkozás útján. A bypass-osoknak maradt a napozás.

d-vitamin hiány jele

4. A túlzott izzadás is lehet a D-vitamin hiány jele

Sosem gondolnánk, hogy az ok nélküli, állandó izzadás is lehet a jele a D-vitamin hiánynak. Ha gyakran tapasztalod, hogy lever a víz akkor is, ha éppen semmilyen aktív tevékenységet nem végeztél, és nyugalmi állapotban, normál hőmérséklet mellett verejtékezel, akkor érdemes megnézni D-vitamin szintedet.

5. Gyenge immunrendszer

Mivel a D-vitamin egyik legfőbb szerepe az immunrendszer támogatása, így hiánya esetén sokkal védtelenebben leszünk a fertőzésekkel szemben. Az így elkapott betegségek pedig csak tovább gyengítik immunrendszerünket. Nem szabad, hogy a D-vitamin hiány következtében kialakult immun gyengeségünk addig fajuljon, hogy lassan gyógyuló, elhúzódó, esetleg szövődményekkel járó légúti betegségekben szenvedjünk. Időben kell pótolni a D-vitamin szintünket, különösképpen a téli, vírusos időszakban.

Ha aggódsz D-vitamin szinted miatt, mert a fentiek bármelyikét tapasztalod, akkor érdemes a következő két lépést követned:

  • Végezz el egy Zinzino Vitamin D Test D-vitamin tesztet.
  • Fogyassz a teszteredmények alapján ajánlott mennyiségű ZinoShine+ étrend-kiegészítőt, amelyben D-vitamin és magnézium van.

d-vitamin hiány tüneteÉrezd jól magad télen is és töltődj fel!

Visszajelzés létrehozása