Skip to main content

Nagyon fontos odafigyelnünk szervezetünk apró kis jelzéseire, ha a D-vitamin-hiány tüneteiről van szó. Magyarországon a téli időszak végére a lakosságnak mintegy 90%-a szenved D-vitamin-hiányban és jelentős részük nem is tudja, hogy mire vezethetők vissza szervezete segélykiáltásai. A legtöbben egyébként az égövünkre jellemző napfény hiányra fogják a D-vitamin raktár kiürülését. Az elmúlt évtizedben számos kutatás született a D-vitaminnal kapcsolatban, amelyek alaposan részletezik a D-vitamin hiány tüneteit is.

Összefoglaló a D-vitaminról

Ismerkedj meg a D-vitaminnal

Egy kis ismétlés vagy tájékozódás sosem árt, ezért gyorsan összeszedtünk pár fontosabb dolgot a D-vitaminról. A D-vitaminnak van még két másik neve is: cholecalciferol és D-hormon. Utóbbi nevét azért kaptam, mert úgy működik szervezetünkben, mint a hormonok. Táplálék útján szinte alig vihető be szervezetünkbe a D-vitamin, ám a bőrünket érő napfény hatására testünk is képes előállítani, ha rendelkezésére állnak a vitamin előanyagai.

Hogyan pótolható szervezetedben a D-vitamin?

Annak érdekében, hogy a D-vitamin hiányt elkerüljük, érdemes a napon töltenünk némi időt. Számos szakember úgy tartja, hogy ha március és szeptember között eltöltünk úgy 10-15 percet napi szinten a szabadban és azt az időt egy kis sütkérezéssel csapjuk el, akkor elegendő D-vitaminhoz jutunk. Ezt sajnos nem mindenki engedheti meg magának életviteléből fakadóan.

A D-vitaminra a természetes napozáson kívül még 2 módon tehetünk szert. Az egyik a szoláriumozás, ahol szintén UV-B sugarak érik a bőrt, amelyek serkentik a D-vitamin képződést. Elég pár perc is ahhoz, hogy ez a folyamat beinduljon szervezetünkben.

A másik mód, ha óriás mennyiségben fogyasztunk D-vitaminban gazdag ételeket. Zsíros húsú, hidegvízi halakat és azok máját, gombát, tojássárgáját, tejtermékeket, gabonakészítményeket. Töltögethető ilyen módon a raktárunk, de sajnos nem jutunk elegendő mennyiségű D-vitaminhoz még akkor sem, ha sűrűn fogyasztunk halat. A végső megoldás a téli időszakban a D-vitamin készítmény marad.

D-vitamin forrásMik a D-vitamin-hiány jelei?

A D-vitamin legismertebb funkciója a csontképződésben és a kalcium felszívódásban betöltött szerepe. Éppen ezért a legtöbb tünet is ezek helytelen működését jelzi. Ám a D-vitamin feladata nem ér véget a csontoknál, szervezetünket számos más területen támogatja még a D-hormon.

Három korcsoportra bontva beszélünk a D-vitamin-hiány tüneteiről, ugyanis a D-vitamin szükséglet nagyban függ attól, hogy milyen életszakaszunkban vagyunk. Persze az itt felsoroltak általános problémák lesznek, hiszen más a D-vitamin szükséglete egy egészséges embernek és egy akut vagy krónikus betegségben szenvedőnek. Ahogy más a D-vitamin igénye annak, aki egészséges életmódot folytat és annak akik káros szenvedélyeknek él.

De befolyásoló tényező az is, hogy milyen éghajlaton él az adott személy és ott milyen évszak van éppen. Miként az sem mindegy, hogy milyen gyógyszeres kezelés alatt állunk. Szintén nagy hatással van D-vitamin háztartásunkra az, hogy milyen megváltozott élethelyzetünk van, például hölgyek esetében ilyen a várandósság. Sokan mondják, hogy egy kismamának kettő helyett kell enni, nos kettő helyett kell a legtöbb vitamint is elfogyasztania. De ne is húzzuk tovább az időt, ugorjunk fejest az elkerülendő hiány tünetek tengerébe.

D-vitamin-hiány jelei terhességA D-vitamin-hiány tünetei és következményei felnőtteknél

Egy átlag felnőtt vagy kismama napi D-vitamin szükséglete: 1500-2000 NE. Állapotos mamiknak inkább a 2000 NE az iránymutató, de a várandósság olyan speciális és mindenki esetében egyedi élethelyzet, hogy minden esetben érdemes egyeztetni a vitamin adagokat illetően szakemberrel.

Most, hogy tudjuk, mennyit kellene szedni belőle, nézzük miként jelez szervezetünk, ha nem pótoljuk számára a D-vitamint megfelelően. Első sorban a csontot érintő problémákhoz vezet a D-vitamin-hiány. Kialakulhat miatta akár fiatalabb felnőtt korban is csontritkulás, mely gyakran érinti egyébként az állkapcsot és a fogazatot. Nem kell ecsetelnünk, hogy ez sajnos korai fogvesztéshez vezethet. De számos betegség kialakulását is serkentheti a hiány, ilyenek sajnos a daganatos elváltozások és a szív-érrendszeri betegségek.

D-vitamin-hiány idős korbanA D-vitamin-hiány tünetei és következményei időseknél

Kevesebben félnek annyira az időskori betegségektől, mint ahányan a csonttöréstől. Ennek egyszerű oka, hogy a csonttörés, amennyiben az alsó végtagokat érinti és nehézzé válik a mozgás az idős beteg számára, gyakran jár felfekvéssel és akár halálos szövődményekkel. Ha szeretnénk erős csontokat idős korban is, akkor nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk D-vitamin bevitelünkre.

A D-vitamin-hiány tünete nagy általánosságban a csontlágyulás és csontritkulás idős korban. Ahogy persze ezekkel együtt lassan forrnak a csontok és igen törékenyek is egyben. De nemcsak a csontnak árt a D-vitamin hiány idős korban, hanem az izomzatnak is. Izomgörcsökkel és izomsorvadással is járhat a cholecalciferol hiánya. Nagyon fontos odafigyelni az ajánlott napi D-vitamin bevitelre, amely a legtöbb ajánlás szerint 1500-2000NE.

D-vitamin-hiány tünetei gyerekeknélA D-vitamin-hiány tünetei és következményei gyerekeknél

Csecsemők számára 400-1000 NE, gyermekeknek 600-1000 NE, míg serdülőknek 800-1000 NE a napi javasolt adag. Na, nézzük mi történhet, ha erről nem gondoskodunk megfelelően.

Magzat és csecsemő korban kialakulhat a D-vitamin-hiány miatt angolkór. Ez egy olyan hiánybetegség, amely a csontozat eltorzulásával jár. Donga láb, a medence és a végtagok eltorzulása, tyúkmell alakulhat ki a gyerekeknél. Mivel a csontozat nem jut elég tápanyaghoz, viszont a gyermek mozgásfejlődése során mechanikai terhelésnek teszi ki csontozatát, azok lényegében eltorzulnak a rájuk nehezedő súly miatt.

Ezeket elkerülendő kiemelten fontos megalapoznunk gyermekünk egészségét és odafigyelni D-vitamin bevitelére.

A D-vitamin-hiány általános tünetei

Vannak a szervezetnek kortól független jelzései, amelyek mind jellemzőek a D-vitamin-hiányra. Ezeket most röviden felsoroljuk, de szeretnénk felhívni rá a figyelmet, hogy ezek nem mindegyike indokolja, hogy azonnal orvoshoz rohanjunk. Inkább tünetegyüttesekre figyeljünk, hiszen például a lentebb említett sápadtság előfordulhat akkor is, ha például nem aludtunk jól.

  • a bőr kóros sápadtsága
  • mechanikai behatás vagy fizikai terhelés nélkül jelentkező izomfájdalom
  • megfelelő fogápolási szokások mellett a fogak romlása, azok elvesztése
  • gyakori légúti megbetegedések
  • izomtónus rohamos csökkenése

Ezen kívül, amire gyerekeknél érdemes odafigyelni:

  • puha koponyacsont
  • boltozatos homlok
  • „O”-láb
  • deformálódott, előre csúcsosodó bordacsontok
  • fog és mozgásfejlődés késése

hogyan előzhetők meg a D-vitamin-hiány tüneteiHogyan tudhatom meg, hogy valóban D-vitamin-hiányom van?

A kérdés jogos, hiszen eddig csak arról beszéltünk, milyen tünetekkel járhat (feltételes módban) a D-vitamin-hiány. Fontos éppen ezért tisztázni azt is, hogy miként járhatunk a végére annak, hogy valóban fennáll-e nálunk.

Eddig az alap vérképben benne volt a D-vitamin is, ám annak ellenére, hogy hiánya szinte népbetegségnek nevezhető, mégis kivették az alap laborvizsgálatból. Térítésmentesen így már nem tudhatjuk meg, hogyan is áll D-vitamin szintünk.

Mi természetesen a Zinzino Vitamin D Test termékét ajánljuk, amely elvégzése kellemesebb, mint egy vérvétel. Ez egy olyan száraz vércsepp teszt, amely feltárja aktuális D-vitamin térképed és megállapítja személyre szabott tápanyagigényed is. Gyors, egyszerű és érthető leletben páciens-barát ábrákkal összegzik eredményed, mely alapján szinten tarthatod szervezetedben a D-vitamint, elkerülve annak hiányát és azzal járó betegségeket.

Ebben az elkerülésben pedig leghűbb társad lehet a Zinzino ZinoShine+, amely egy olyan speciális D-vitamin készítmény, amely mellé magnéziumot párosítottak. A szabadalmaztatott étrend-kiegészítő formula nemcsak D-vitamin szükségletedről gondoskodik, hanem támogatja immunrendszered, izomzatod, csontozatod és fogaidat, illetve csökkenti a fáradtságot is.

Gondoskodj D-vitamin szükségletedről megfelelően és óvd meg szervezeted!

Visszajelzés létrehozása