Skip to main content

A nyári élmények többnyire a szabadban töltött idő köré csoportosulnak, különösen akkor, ha vizi élményekről beszélünk. A kalandok és élmények gyűjtése mellett a vizi sportokkal, különösen az úszással még egészségünk oltárán is áldozhatunk. Jöjjön 5 dolog, amire kifejezetten jó az úszás. Csobbanjunk a témában egy jót!

Az úszás mindamellett, hogy megnyugtatja, kikapcsolja és felélénkíti az embert, számos más jótékony hatással bír testünkre.  Alaposan átmozgatja testünket, megdolgoztatva a legkülönfélébb izomcsoportjainkat, emellett javítja szerveink működését és állóképességünket is. De nemcsak anatómiai, hanem lelki síkon is jót tesz az embernek, ha fejest ugrik az úszás élményeibe.

Az úszás jót tesz az izomnak és az ízületeknek

Úszás közben lényegében a teljes testünket képesek vagyunk átmozgatni. Miközben karjainkkal és lábainkkal hajtjuk magunkat, hasunk, csípőnk, combunk és hátunk is dolgozik. Mivel az úszás folyamatos erőkifejtést igényel ahhoz, hogy ne süllyedjünk el, egy rendkívül összehangolt mozgást kell végeznünk a vízben a meg nem szűnő ellenállásokkal szemben. Izmaink számára komoly megpróbáltatás az úszás, éppen ezért muszáj úszás után gondoskodni fehérje szükségletünkről.

Kifejezetten jó az úszás ízületeinkre, porcállományunkra és inainkra nézve is. A víz egy olyan közeg, amelyben lényegében súlytalan állapotba kerülünk. Ez a súlytalanság leveszi a terhet ízületeinkről is, ezért minden testrészünk ellazulhat és úgy végezhetünk testmozgást, hogy az közben nem terheli ízületeinket és azok nem sérülnek sportolás közben. Az ízületi tartományok tágításával a beszűkült, betokosodott ízületek jól mozgathatóvá válnak, így nemcsak a vízben, de a szárazföldön is könnyebb lesz a mozgás.

jó az úszás

Jó az úszás a tüdőnknek és szívünknek

Az úszás légzéstechnikája, légzésünk szabályozása, visszatartása és tüdőizmaink mozgatása remek hatással van tüdőnkre. A vízben ezzel a légzési módszerrel tüdőnk sokkal jobban terhelődik, így edzettebbé válik létfontosságú szervünk. Az úszás mondhatni a tüdő sportja, ezáltal viszont számos más szervünkre is jó hatással van, mert megdolgoztatja azokat.

Azáltal, hogy úszás közben folyamatos oxigénhiányban vagyunk, szívünk aktívabban dolgozik, hogy ereink nagyobb mennyiségű oxigénhez jussanak. Úszás közben megerősödik a szívizomzat, illetve ereink fala is, miközben rugalmasabbá válnak ereink. Az úszás jó a vérnyomás szabályozására is, így kifejezetten ajánlott azok számára, akik magasvérnyomás betegségben szenvednek.

Jó az úszás stressz ellen

Szellemi túlterhetség ellen remek sport az úszás. A víz önmagában olyan körülményeket teremt a test számára, amelyben ellazulhat. Amikor úszunk, akkor fejünkkel együtt elménk is megszabadul terheitől és minden testrészünk ellazul. Az úszás felszabadítja minden más testmozgáshoz hasonlóan azokat a hormonokat, amelyek szintén oldják a feszültséget.

Ha szeretnénk fokozni az úszás jótékony hatásait, akkor pedig érdemes sportolás után meginni egy jó kis fehérje turmixot, vagy smoothiet. A fehérje segít abban, hogy izmaink regenerálódjanak sportolás után. A Zinzino Lean Shake segít abban, hogy úszás után helyre álljon fehérje egyensúlyod, támogat abban, hogy beinduljon emésztésed és anyagcseréd, illetve feltölt energiával és még egy étkezés is helyettesíthető vele napod folyamán.

Zinzino LeanShake

Visszajelzés létrehozása