Skip to main content

Szervezetünk omega-6:3 aránya, ha nem megfelelő, számos egészségügyi kockázattal jár (gyulladások kialakulása, magas vérnyomás és -koleszterinszint, szív- és érrendszeri betegségek stb.), éppen ezért szükséges odafigyelni a megfelelő omega-6 és omega-3 bevitelre. Először is tisztában kell lennünk azzal, hogy mi a megfelelő arány.

Omega-6 és omega-3

DNS-ünk 1:1 arányra van programozva, de a finomított élelmiszerek elterjedése ezt az arányt nagymértékben megváltoztatta. Manapság Európába az omega-6:3 átlagos arány 15:1, az USÁ-ban 25:1. Tehát nem vagyunk egyensúlyban. Az ideális 1:1 értéket nagyon nehéz lenne elérni, a tudósok a 3:1 arányt már jónak tartják.

Hogyan ellenőrizhetjük ezt az arányt?

Például a Zinzino saját fejlesztésű tesztjével, amelyet külön vagy a BalanceOil termékekkel együtt is megvásárolhatunk. A szárazvércsepp-teszt elvégzése csak pár percet vesz igénybe, otthon mi magunk is könnyen megtehetjük, nem szükséges hozzá semmilyen egészségügyi végzettség.

Az ujjbegyből összegyűjtött vércsepp segítségével adunk mintát, szemben a hagyományos, vénás lipidanalízissel. Az így kapott zsírsavprofil tükrözi az étrendi zsírbevitelt, ami egészségügyi állapotunkkal is összefügg. Ez a zsírsavprofil azokat a zsírtípusokat mutatja, amelyeket szervezetünknek a sejtekbe, a szövetekbe, illetve a sejtmembránokba kell építenie. Ez a 11 zsírsav a következő: palmitinsav, sztearinsav, olajsav, linolsav, alfa-linolénsav, gamma-linolénsav, dihomo gamma-linolénsav, arachidonsav, eikozapentaénsav, dokozapentaénsav és dokozahexaénsav.

A Zinzino BalanceTest elvégzése

A dobozban minden szükséges hozzávalót megtalálunk: egy ujjbegyszúrót, alkoholos törlőkendőt, előre megcímzett válaszborítékot, ahová a tesztet kell küldeni, és mivel a teszt kiértékelése anonim módon történik, egy egyéni azonosító számot is találunk a dobozban.

A tesztpapír kivétele után tisztítsuk meg ujjunkat (ajánlott a gyűrűsujj) az alkoholos törlőkendővel. A véráramlást úgy is segíthetjük, hogy leengedjük a kezünket magunk mellé 20 másodpercre és jól megrázzuk. Az ujjbegyszúrót a használati útmutató szerint készítsük elő, majd helyezzük az ujjunkra és nyomjuk addig, amíg nem hallunk egy kattanást. A vércseppeket a tesztpapír két fülére kell helyeznünk, ám ügyeljünk arra, hogy kézzel ne érintsük a füleket. Legalább 3-3 csepp vér szükséges mindkét papírra. Várjunk kb. 10 percig, hogy a vércseppek megszáradjanak, majd a két azonosító címke megfelelő helyre történő felhelyezése után rakjuk a tesztet tartalmazó fémtasakot az előre megcímzett borítékba. A teszteket egy norvég laboratórium, a Vitas AS elemzi.

Fontos: jegyezzük meg az azonosítót, hiszen az eredményt csak ezzel tudjuk megtekinteni. A teszteredmény elkészültéről a Zinzino 20 napon belül értesítést küld, ezután az egyedi azonosítóval lépjünk be a www.zinzinotest.com oldalra, ahol elolvashatjuk a részletes eredményünket.