Skip to main content

Miért kell tudnom, hogy mennyi omega-3 van a szervezetemben?

Hatalmas a választék omega-3 zsírsavat tartalmazó étrend-kiegészítőkből. Ha elmegyünk bevásárolni, nem is tudjuk, melyiket vegyük le a polcról. Hiába próbáljuk megvizsgálni az összetevőket, a sok betű és a laikus számára nehezen értelmezhető fogalmak között elveszettnek hisszük magunkat. Ha mégis sikerül kiválasztani egy terméket, honnan tudjuk, hogy az valóban az elvárt tulajdonságokkal rendelkezik?

Rengeteg cikk foglalkozik az omega-3 fontosságával, ám azzal már lényegesen kevesebb, hogy mégis hogyan lehet egyáltalán kimutatni szervezetünk zsírsavprofilját. Ilyenkor pedig felmerül a kérdés: ha nem vagyunk tisztában az arányokkal, honnan tudjuk, hogy jó terméket használunk-e?

A Zinzino és az omega-3

A svéd Zinzino vállalat egy egész termékcsoportot épített az omega-3 köré, így nemcsak kapszula, hanem többféle, folyadék formában is bevehető halolaj/olaj található a kínálatukban. Az utóbbiak között létezik vízben elkeverhető, illetve ízesített, sőt vegán formula is. Jogos azonban a kérdés: ha ennyi omega-3 étrend-kiegészítő van a piacon, honnan tudom, hogy melyik használ nekem? A Zinzino mellett szól a BalanceTest, amelynek elemzését egy norvég, független laboratórium, a Vitas AS végzi.

Zinzino BalanceTest

A teszt a vérben található legfontosabb zsírsavakat és szervezetünk omega-6:3 arányát is képes kimutatni. Csak néhány csepp vér szükséges ahhoz, hogy a teszt felállítsa zsírsavprofilunkat. A Zinzino BalanceTest egy olyan fájdalommentes szárazvércsepp-vizsgálat, amely 11 zsírsavat vizsgál, és ennek elvégzése kevesebb mint egy percet vesz igénybe.

A teszt egy ujjbegyszúrót, egy alkoholos törlőkendőt és egy tesztpapírt tartalmaz, valamint egy személyes kódot is, hiszen a teszt kiértékelése anonim módon történik. A szúrást akár saját magunk is elvégezhetjük, ám arra ügyelnünk kell, hogy a tesztpapírhoz ne érjünk hozzá. Érdemes a gyűrűsujjat használni, és fontos, hogy a tesztpapír füleire legalább 3-3 csepp vér kerüljön. A tesztpapírt száradása után tegyük bele a borítékba, majd küldjük el a norvég laboratóriumba. Az eredményünket 20 napon belül érhetjük el egy online felületen, a személyes kódunk beírása után.

A Zinzino BalanceTest kiértékelése

Egy több oldalas dokumentumot tölthetünk le az online felületről, amely felállítja zsírsavprofilunkat. Az egyik legfontosabb adat, ami ebben szerepel: az omega-6-3 aránya. Amennyiben ez az arány meghaladja a 3:1-hez aránypárt (pl. Európában ez átlagosan 15:1, Észak-Amerikában 25:1), szervezetünk nincs egyensúlyban, így a különböző betegségek, gyulladásos folyamatok nagyobb valószínűséggel alakulnak ki. Amennyiben valamelyik Zinzino BalanceOil terméket elkezdjük folyamatosan szedni, 120 nap elteltével ismét végezzük el a szárazvércsepp-tesztet.