Skip to main content
Egyre több vegán étrend-kiegészítő található meg a piacon, amelyek rendkívül fontosak az étrend követői számára. A vegán és a vegetáriánus életmód egyre elterjedtebb, így nyilván meg is osztja az embereket. Sokan úgy tartják, hogy ez az étkezési szokás csak rendkívül tudatos tervezés mellett fedez minden olyan vitamin- és nyomelem-szükségletet, amely fontos egészségünk szempontjából. Nézzük meg, hogy mire is kellene odafigyelnie egy vegánnak, és hogyan töltheti fel vitamin, ásványianyag és nyomelem raktárát megfelelően.

Először tisztázzuk azok kedvéért, akik nem sokat tudnak erről az életformáról, vagy éppen most vágnak bele, hogy melyek azok az ételek, amelyekkel nem találkozik egy vegán. Az étrend kerüli az állati eredetű élelmiszereket, így a húsokat és a tejtermékeket is. Ezekben viszont igen fontos vitaminok és nyomelemek találhatók, amelyek pótlása tudatos étrend tervezést, vagy vegán étrend-kiegészítő fogyasztását követeli.

Mit kell pótolnia egy vegán étrend-kiegészítőnek?

Tisztázzuk, hogy a vegán életformának számos előnye van, ám egy fontos hátránya, hogy a vegánoknál nagyobb a valószínűsége bizonyos hiányoknak. Mivel étrendjük megvonásokkal jár, elengedhetetlen számukra a kiesett tápanyagokat vegán étrend-kiegészítőkkel pótolni.

A lakto-ovo-vegánoknál (ők azok, akik fogyasztanak tejterméket és tojást), alacsonyabb azok százaléka, akiknél vitamin-, nyomelem- vagy ásványi anyag hiányos állapot jelentkezik. Más a helyzet a szigorú vegán diéta követőivel. Jellemzően alacsony esetükben a B12-vitamin és D-vitamin szintje, valamint nagy mértékben előfordul körükben a vas-, cink-, jód- és szelénhiány.

vegán étrend-kiegészítők - egy fiatal vegán nő receptet keres

Milyen kockázatokkal kell számolnia egy vegánnak?

Ha az étrend követői hanyagolják a vegán étrend-kiegészítők fogyasztását, az könnyen vezethet elsősorban az immunrendszert érintő problémákhoz. De hosszú távon az előző pontban felsoroltak hiánya járhat vérszegénységgel, csontritkulással és az anyagcsere károsodásával is, illetve emésztőrendszeri panaszokkal. Éppen ezért nagyon fontos a vegán étrend-kiegészítők fogyasztása és persze a tudatos étrend tervezés.

Az Omega-3 hiány alapcsomagként jön

A vegán étrend követői egész egyszerűen előfizetnek az Omega-3 hiányra, ha nem pótolják extra tudatosan. Ehhez a fontos zsírsavhoz szervezetünk leginkább zsíros húsú halakból juthat hozzá, ami ugye nem képezi az étrend részét még a lacto-ovo-vegánoknál sem. Az Omega-3 pótlása számos okból rendkívül fontos, csak hogy kettőt említsünk, szívünk és agyunk védelméről gondoskodhatunk vele.

D-vitamin, a vegán étrend-kiegészítő

A D-vitamin hiány mindenkit fenyeget napfényhiányos szezonban, amikor fontos bizonyos ételek vagy készítmények fogyasztásával pótolnunk a vitaminhiányt. A vegánokat és a vegetáriánusokat a hagyományos étrend követőinél nagyobb veszély fenyegeti. Ennek az oka egyszerű: nem esznek tengeri halakat és belsőségeket (pl: májat). Egy lacto-ovo-vegán esetében sem fedezhető tejjel ez a napi szükséglet – ha csak nem iszik az illető napi 5-10 liter igazán jó minőségű tejet…

vegán étrend-kiegészítők - vitamin, ásványi anyag és nyomelemek pótlása vegánoknakB12-vitamin, a vegán étrend-kiegészítő

Az egyik leggyakoribb hiány a vegánoknál, különösképpen, ha szigorúan betartják a vegán szabályokat. Mindegy, hogy milyen változatos egy vegán táplálkozása, a napi B-12 szükségletet (2,5 mikrogramm) fedező vegán étrend-kiegészítők nélkül esélye nincs versenyezni egy normál étrend követőjével. Ezt a vitamint szinte csak az állati eredetű élelmiszerek tartalmazzák. A B12-hiányra nagyon fontos odafigyelni, mert vérszegénységhez és idegrendszeri károsodáshoz vezethet.

Vas, jód, cink, szelén – a vegán étrend-kiegészítők

A vashiány általános női probléma, ami a vegán nőket méginkább fenyegeti. Ugyan számos zöldségből válogathat egy vegán, azok mégis édes kevesek a vashiány pótlására. Elengedhetetlen a vegán étrend kiegészítők fogyasztása, mert a növényi forrásból származó vas kevésbé hasznosul. Hasonló a helyzet a jóddal, aminek hiánya pajzsmirigy problémákhoz vezethet (akárcsak túlzott fogyasztása). Érdemes a jódot algákkal pótolni. Nagyon fontos kiemelnünk a cinket és a szelént, amelyek kulcsfontosságú szerepet töltenek be immunrendszerünk védelmében, a sejtosztódás támogatásában, illetve a termékenység biztosításában is. A legtöbb növényi élelmiszerben kevés például a cink, így annak pótlására javasolt a vegán étrend-kiegészítő fogyasztása.

Miért is használtuk végig tudatosan a vegán étrend-kiegészítők szót? – Mert számos étrend kiegészítő felrúgja a vegánok étkezési szabályait, így azok nem megfelelőek a vegánok és vegetáriánusok számára. A Zinzino számos termékét úgy fejlesztette ki, hogy az megfelelő legyen a vegánok számára is. Ilyen például a BalanceOil+ Vegan, amelynek vegán változatát nyugodtan fogyaszthatják az étrend követői.

 

Visszajelzés létrehozása