Skip to main content

A vegán étrend lényege minden olyan élelmiszer mellőzése, mely bármilyen állati eredetű összetevőt tartalmaz. Ezáltal a létfontosságú omega-3 zsírsav csak növényi eredetű ételből pótolható. De lássuk erre képes a szervezet?

Szervezetünk át tudja alakítani a növény eredetű zsírsavakat EPA és DHA zsírsavakká?

Igen, de nem eléggé. Az EPA és DHA olyan hosszú láncú omega-3 zsírsav, melyet az állatok képesek előállítani azáltal, hogy megeszik a növényeket. A növények ALA-t készítenek, ezeket elfogyasztva, mint az emberek, mint az állatok átalakítják az ALA-t EPA és DHA zsírsavakká. Ezek, amik igazán fontosak például az agyunk megfelelő működéshez. A probléma az, hogy az emberi szervezet kis mértékben képes ezen zsírsavak átalakítására pusztán növényi eredetű étrend fogyasztása mellett. Ez az átalakulási arány nőknél 5% a férfiaknál pedig 2%. Tehát a vegánok és vegetáriánusok többsége nem képes előállítani a megfelelő omega:6-3 arányt szervezetében.

Mi történik, ha az egyensúly felborul?

Minden növényi étel tartalmaz ALA-t, de sajnos emellett rengeteg omega-6 zsírsavat is. Ha az omega-6:3 egyensúly felborul az számos negatív következménnyel járhat. Olyan egészségügyi problémák okozója lehet, mint például szív- és érrendszeri megbetegedések, autoimmun betegségek, gyulladások a szervezetben, melyek elhúzódnak, így nem képes a szervezet az öngyógyulásra.

Mi a megfelelő arány?

Az omega-3 kiegészítőket nem fogyasztó emberek átlagos omega-6:3 aránya Európában 15:1, az Egyesült Államokban pedig 25:1. A szervezet megfelelő működéséhez szükséges aránynak azonban 5:1 és 3:1 között kellene lennie.

Mi a megoldás, ha vegán vagyok és javítani akarok az omega:6-3 arányomon?

Létezik egy egyszerű megoldás: ha az omega-3-at onnan szerezzük be, ahonnan a halak is, vagyis a hidegvizes tengeri algákból. Ezek az algák biztosítják a halakban is megtalálható színtiszta, hosszú szénláncú omega-3 zsírsavakat – a halakkal ellentétben azonban ezek teljesen vegánok. Ez az algaolaj a Zinzino BalanceOil Vegan legfőbb összetevője. Biztonságosan beállítja és fenntartja szervezetében az EPA és DHA szinteket, illetve az omega-6:3 egyensúlyt.

Milyen további létfontosságú összetevőkből áll a Zinzino BalanceOil Vegán?

A Zinzino BalanceOil Vegan a tengeri mikroalgaolaj, a echiummagolaj, az extra szűz, beérés előtt szüretelt olívaolaj, illetve a vegán D-vitamin összehangolt keveréke.

Visszajelzés létrehozása