Skip to main content

Miért olyan fontos gondoskodnunk magnézium bevitelünkről? Miért van szüksége csontjainknak, izmainknak és ízületeinknek erre az ásványi anyagra? Kiknek van szüksége többletbevitelre és honnan tudhatjuk, hogy mennyi a napi szükségletünk? – Minden kérdésre választ adunk és kivesézzük a magnézium kérdéskörét.

Mi az a magnézium?

A magnézium voltaképpen egy könnyű fém, amely az alkáli dölfémek tagja. A természetben csak vegyületei fordulnak elő, elemi állapotban nem lelhető fel. A magnézium ezen kívül egy rendkívül fontos ásványi anyag, melyet az emberi szervezet számos módon hasznosít, egészséges működéséhez.

Mi a magnézium feladata?

Jó néhány feladatot ellát szervezetünkben a magnézium, hasonlóan a többi szükséges ásványi anyaghoz, amelyek napi szintű pótlásáról nem szabad megfeledkeznünk. A magnézium szinte minden szövetünkben elraktározódik és jelen van sejtjeinkben. Gondoskodik fogaink, ínyünk és csontozatunk egészségéről. De hozzájárul sejtfalaink védelméhez és ssegíti szervezetünket számos enzim termelésében is.

A magnézium elengedhetetlen a fehérjék, szénhidrátok, zsírok és nukleinsavak anyagcseréjében is. A szervezetünkben található magnézium nagyjából 25-30 gramm, melynek nagy része csontjainkban található. De magas a magnézium szintje májunkban és izomzatunkban is. A magnézium hozzájárul a normál keringéshez, illetve megfelelő értékre állítja be koleszterinszintünket.

magnézium bevitel - magnézium tartalmú ételekJárjuk körbe a magnézium hiányt

Milyen tünetekkel jár a magnézium hiány?

Az alacsony magnézium bevitel különböző tünetekkel járhat, különösképpen azok esetében, akik komoly fizikai munkát végeznek vagy fizikálisan aktív életmódot folytatnak, például rendszeresen sportolnak. A leggyakoribb és legkönnyebben észrevehető hiánytünet az izomgörcs. Az izomgörcs azért alakul ki magnézium hiányos állapotban, mert az izmok működéséhez és elernyedéséhez nagyban hozzájárul a magnézium.

Kálciummal együttesen alkalmazva kifejezetten nyugtató hatású az emberi izomzat számára. A magnézium hiány legtöbb tünete elég dominánsan jelentkezik. Az izomgörcsön kívül tapasztalhatunk rendszertelen, gyors szívverést, de akár kimerültséget, álmatlanságot és általános gyengeséget is. Gyakori panasz a magnézium hiányosoknál a fejfájás, a koncentrációs zavar és a depresszió is.

Hogyan alakul ki a magnézium hiány?

Leggyakrabban a helytenen táplálkozás áll a magnézium hiány hátterében. A nem megfelelő magnézium bevitel mellett pedig a mozgásszegény életmód és a stressz is ludas lehet a magnézium hiány kialakulásában. A magnézium hiány mértéke teljes mértékben függ egészségügyi állapotunktól és életmódbeli szokásainktól.

magnézium bevitel férfiak számáraMilyen következménye lehet a magnézium hiánynak?

A nem megfelelő magnézium bevitel és az így kialakult hiány azért is rendkívül veszélyes, mert a magnézium az egyik fő felelős izomzatunk egészségéért. Köztudott, hogy a szív is egy izom, így bizony a magnézium hiánya legfontosabb izmunkat, a szívünk egészségét is kedvezőtlenül befolyásolhatja. Ha nem ügyelünk magnézium bevitelünkre, akkor azzal növelhetjük a szívinfarktus kockázatát. A magnézium hiány hosszú távon izomsorvadáshoz, csontritkuláshoz és a fogazat romlásához is vezethet.

Tudj meg mindent a magnézium bevitel fontosságáról!

Mennyi a napi magnézium szükségletünk?

Első és legfontosabb kérdés, hogy pontosan mennyi magnéziumra van szüksésünk? Az általános napi ajánlott mennyiség 350-500 mg, annak függvényében, hogy például milyen életmódot folytaunk, mennyire étkezünk tudatosan. De fontos szempont a szükséges napi magnézium bevitel meghatározásakor, hogy milyen alapbetegségeink, krónikus vagy akut betegségeink vannak. Meghatározó például hölgyek esetében a várandósság is, hiszen a kis magzatnak is szüksége van magnéziumra. Jellemzően a hányással és/vagy hasmenéssel járó megbetegedések után megnő magnézium szükségletünk, akárcsak a húgyuti fertőzések vagy a csontot, izomzatot érintő sérülések után.

Hogyan gondoskodhatunk magnézium bevitelünkről?

A legkönnyebben tudatos táplálkozással és káros szenvedélyeink egyidejű elhagyásával gondoskodhatunk hatékonyan magnézium bevitelünkről. Magas a búzapehely, a tökmag, a korpa, a kakaóport, a burgonya, a hüvelyesek, a zöldségek és a csonthéjas gyümölcsök magnézium tartalma. Ezek rendszeres fogyasztásával hatékonyan tehetünk a magnézium hiány ellen.

magnézium bevitel nők számáraMagnézium bevitel tudatosan

Ha szeretnénk, hogy a magnézium megfelelően szívódjon fel szervezetünkben, nem árt nagyobb hangsúlyt fektetnünk a fehérjedús étkezésre. Lehetőség szerint kerüljük az alkohol fogyasztását, mert az igencsak gátolja a magnézium megfelelő felszívódását. Érdemes kalciummal szednünk, a már említett nyugtató és izomlazító hatása miatt, ám figyeljünk arra, hogy ideális mennyiségben fogyasszunk mellé kalciumot, mert az túl nagy dózisban ronthatja a magnézium hatékonyságát.

Vizelethajtó szedése mellett mindenképpen egyeztessünk kezelőorvosunkkal, mert előfordulhat, hogy növelnünk kell napi magnézium adagunkat, ha vízhajtózunk. A leghatékonyabb akkor lesz szervezetünkben a magnézium, ha azt A- vagy D-vitaminnal fogyasztjuk. Ennek oka roppant egyszerű: ez a két vitamin zsírban oldódik, így megköti a magnéziumot és nem engedi, hogy az gyorsan vagy hatása kifejtése előtt kiürüljön szervezetünkből vizeletünkkel.

A Zinzino ZinoShine+ olyan egyedi formulával készült, amely egyszerre gondoskodik D3-vitamin és magnézium bevitelünkről. Támogatja az immunrednszert, csökkenti a levertséget és a fáradtságot, támogatja a csontozatot és az izomzatot, illetve a fogak egészségét. Próbáld ki Te is!

 

képek forrása: Zinzino, Freepik

Visszajelzés létrehozása