Skip to main content

A sáfrányt a fűszerek királynőjeként tartják számon, vagy másik nevén „vörös arany”-ként szokták emlegetni. A sáfrány, latin nevén Crocus, a nősziromfélék családjába tartozó növénynemzetség, illetve egyes fajok bibéjének elnevezése. A Crocus sativus, azaz a jóféle sáfrány bibéje vörösesbarna, aromás illatú, kesernyés fűszernövény, az ételek aranysárga színét neki köszönheti. A virágban mindössze 3 szál bibeszál található. 100 grammnyi mennyiséghez körülbelül húszezer virágra van szükség, éppen ezért a világ egyik legdrágább fűszere. Ami növeli még értékét, hogy az értékes bibeszálakat nem tudják gépekkel betakarítani, csakis kézimunkával, hogy ne sérüljön a fűszernövény.

A sáfrányt már az ókorban is használták mind gyógy-, mind fűszernövényként. Gyógyászati céllal érzéstelenítésre, fájdalomcsillapításra, görcsoldásra, gyulladáscsökkentésre alkalmazták. Jót tesz az emésztőrendszernek, kiválóan csillapítja a köhögést. Fűszernövényként az egyiptomiak számára színező tulajdonságai is ismertek voltak, szívesen használták a konyhában a levesek és mártások színezésére és ételek ízesítésére.

A sáfrány afrodiziákumként is ismert. A perzsák a hitvesi ágy köré szórták és áldozati takarókba sáfrányszálakat szőttek. Kleopátra sáfrányos fürdőt vett szerelmeskedés előtt, mert ismeretes volt számára az önfeledt öröm érzésének hatása. A Római Birodalom császárai sáfrányszirmokkal tömették ki a párnákat, amelyekre orgiáik alatt könyököltek.

A sáfrány mai gasztronómiában való felhasználása hagyományosan a spanyol paella és az iráni rizsétel, a piláf ízesítésének alapfűszerként köztudott. Azonban az igazi milánói rizottó és marseille-i hallevesnek is nélkülözhetetlen fűszere.

A növény gyógyító erejét nyugtató, étvágyjavító és görcsoldó készítményekben is használják. A kimerültség és koncentrációs zavarok esetében is jól alkalmazható gyógynövény. A keleti orvoslás gyakran használja depressziós tünetek kezelésére, csökkentésére, hiszen híres nyugtató hatása és lélekgyógyító ereje van. A növényből különböző szirupokat vagy nyugtató szereket készítenek.

A modern orvoslás kutatásai is igazolják a sáfrány jótékony hatását. Jól használható egészségünk megőrzésére, továbbá duzzanatok, gyulladások kezelésére.

Az utóbbi évek kutatási eredményei kimutatták, hogy mentális egészségünk védelmében, így a depresszió különböző típusainak kezelésében eredményesen alkalmazható. A stresszes, rohanó élet gyakran vezet depresszióhoz, ami már a népesség mintegy 20 %-át érinti és sajnos a depresszió elleni készítmények nem minden esetben bizonyulnak hatékonynak. A kezelésre szolgáló szerek mellékhatásaként fáradtság, szorongás, izgatottság, apatikus hangulat jelentkezik. A sáfrány viszont olyan hatásos, mint egy antidepresszáns készítmény, mindenféle mellékhatás nélkül.

Tudományos kutatások kimutatták, hogy a sáfránynak kedélyjavító és hangulatszabályozó hatása van. Jelentős felfedezés a tanulmányok során, hogy az antidepresszáns gyógyszereket szedő betegek nem szenvedtek a gyógyszerek mellékhatásaitól, így elmondható, hogy a pirulák mellékhatásait képes csökkenteni.

Rendkívüli gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, ez magyarázhatja a szívbetegség megelőzésére való képességét. Egy vizsgálatban szívbetegeken végzet kísérlet során, akik sáfrány kiegészítést kaptak, jelentősen javult általános állapotuk és csökkent a koleszterin szintjük.

Több kutatás igazolja, hogy tumorsejtek fejlődését is gátolja, magas antioxidáns tartalma miatt.

Fontos tudni, hogy a gyógynövény bibéjéből 5 gramm feletti mennyiség elfogyasztása már mérgező hatású, ezért érdemes elkerülni a túlzott alkalmazását. Amennyiben biztonsággal szeretné használni a gyógynövényt, az adagolás megállapításához forduljon fitoterapeutához vagy válassza a Zinzino Viva nevű készítményét, mely a megfelelő mennyiségű sáfránykivonatának köszönhetően garantáltan hozzájárul egészsége megőrzéséhez.

Visszajelzés létrehozása