Skip to main content

A szervezet, akkor működik jól, ha az omega-3 és omega-6 aránya megfelelő. Az ideális arány 1:1 és 1:4 között van. Sajnos azonban ezt az értéket manapság szinte senki nem éri el Európában. A gyorséttermi- és feldolgozott ételeknek, számos negatív hatása van, többek között az is, hogy hemzsegnek az omega-6 zsírsavaktól, míg az értékes omega-3 forrást a sós vízi halakat és herkentyűket szinte alig fogyasztjuk. Ezáltal nyugaton az arány 20-30 vagy akár nagyobb mértékben tolja el az egyensúlyunkat az omega-6 irányában. Szervezetünkben az omega-3 EPA és DHA zsírsavai gyulladás csökkentő hatással bírnak, míg a túlzottan bevitt omega-6-ból származó eikozanoid nevű anyagok gyulladás fokozó tulajdonsággal rendelkeznek. Emiatt nagyon fontos a balance megtartása helyes táplálkozással és táplálék-kiegészítők útján.

Hogyan érhető el a megfelelő zsírsavarány?

Egyrészt csökkentenünk kell az omega-6 bevitelünket. Kerülnünk kell étkezésünk során a növényi olajokat, magvakat, illetve a legtöbb takarmányozott állat zsírját. Sütésnél érdemes teavajat és kókuszzsírt használni. Ezek omega-6 tartalma mindössze 1-2 százalék ellenben a napraforgóolaj 50 százalékával. A török mogyoró, mandula, kesudió kivételével az összes magban rengeteg omega-6 található.

Másrészt növelnünk kell az omega-3 bevitelünket úgy, hogy zsírosabb tengeri halakat és herkentyűket fogyasztunk valamint tisztított halolajat szedünk. Sajnos nem tudunk elég halat fogyasztani, hogy a szervezetünknek elegendő legyen, azt ugyanis figyelembe kell vennünk, hogy a mai halakban és tengeri herkentyűkben rengeteg méreganyag kerül a sós vizek szennyezettsége miatt.

Hogyan válasszunk megfelelő halolaj készítményt?

Sokféle halolaj készítmény van szerte a világban. Európában nem kötelező feltüntetni, hogy egy adott halolaj természetes úgynevezett trigliceridek formájában vagy mesterségesen átalakított etil-észter formájában tartalmazza a jótékony hatású omega-3 zsírsavakat. Azok a halolajak, melyek 38 százaléknál több omega-3-mat tartalmaznak kémiailag átalakítottak. A szűz halolajaknál arra figyeljünk, hogy több vitamint tartalmaznak, de nem mennek át semmilyen tisztítási folyamaton így szennyezettebbek.

A legjobb választás a tisztított halolajat tartalmazó készítmények és azok közül is a kanalas formák. Mind hatóanyag mind gazdaságosság szempontjából. A kanalas formák további előnye, hogy a gyártók nem tudnak rossz minőségű olajat használni hisz annak erős, furcsa íze lenne. A kapszuláknál ez észrevétlen marad hisz csak a gyomrunkban oldódik fel és akkor már nem érezzük esetleges kellemetlen ízét.