Skip to main content

A D-vitamin esszenciális tápanyag, amely számos fontos szerepet játszik az egészségünk fenntartásában. Leginkább a csontok egészségének támogatása révén ismert, de szerepe van az immunrendszer erősítésében és más egészségügyi előnyökben is. Egyre több kutatás vizsgálja a D-vitamin optimális bevitelének idejét, és felmerül a kérdés: miért jobb a D-vitamin nap közbeni bevitele, és miért nem este?

Az egyik fő indok a nap közbeni D-vitaminbevitel mellett a napfény szerepe. A D-vitamin természetes forrása a napfény, amely hatással van a bőrünkben található provitamin D3 (7-dehidrokoleszterin) képződésére. Amikor a bőrünk érintkezik a nap sugaraival, a provitamin D3 alakul D3-vitaminá, vagy más néven kalkiferollá. Ezután a máj és a vesék alakítják át aktív formává, amely számos biológiai folyamatban vesz részt a testben.

Kutatások kimutatták, hogy a legtöbb D-vitamin termelődése akkor történik, amikor a nap a legmagasabban áll az égen, vagyis a déli órákban. Ez azt jelenti, hogy a nap közbeni rövid expozíció hatékonyabb lehet a D-vitamin szint növelésében, mint az esti órákban történő expozíció.

napozás vagy étrend kiegészítő - a felnőttek napi D-vitamin szükséglete

Egy 2019-ben megjelent tanulmány, amelyet a Nutrients című folyóiratban publikáltak, kimutatta, hogy a D-vitamin szintje jelentősen nőtt azokban az egyénekben, akik napközben rövidebb ideig voltak kitéve a napsugárzásnak, mint azokban, akik hosszabb időt töltöttek el az expozíció során. Ez azért fordulhat elő, mert a rövid, de intenzív napfény expozíció hatékonyabban stimulálhatja a D-vitamin termelődését a bőrben.

Ezenkívül a nap közbeni D-vitaminbevitelnek pszichológiai hatása is lehet. A természetes fénynek az ébrenlét és az alvás-ébrenlét ciklus szabályozásában játszott szerepe miatt a napközbeni expozíció javíthatja a hangulatot és az általános éberséget.

Összefoglalva, a tudományos bizonyítékok azt sugallják, hogy a D-vitamin nap közbeni bevétele hatékonyabb lehet, mint az esti órákban. A napfény segíthet a D-vitamin termelődésében a bőrben, különösen a déli órákban. Az optimális D-vitamin szint eléréséhez és fenntartásához érdemes megfontolni a rövid, de intenzív napközbeni expozíciót, kiegészítve szükség esetén D-vitamin tartalmú élelmiszerekkel vagy kiegészítőkkel. Az egészséges D-vitamin szint hozzájárulhat az általános egészség és jól-lét fenntartásához.

Visszajelzés létrehozása