Skip to main content

Dr. Paul Clayton neve sokat jelent azok számára, akik érdeklődnek a modern táplálkozástudomány iránt. Kutatásainak középpontjában olyan többkomponensű értrendek megalkotása szerepel, melyek segítenek megelőzni a szervezetben kialakuló degeneratív folyamatokat. Hírnevét főként azoknak a vizsgálati eredményeinek köszönheti, melyek arra mutatnak rá, hogy számos egészségügyi probléma kiváltó oka a szervezetünkben jelenlévő hosszú távú gyulladás. Álláspontja szerint ezek az elváltozások nem, vagy alig okoznak tüneteket, mégis felborítják a test normális működését. Kimondja, hogy a krónikus gyulladások szoros összefüggésben vannak az általunk elfogyasztott élelmiszerek káros hatásaival, továbbá elméletében központi szerepet kap az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatása is.

Februárban hazánkba is ellátogat, és hasznos irányadással segíti az erre nyitott személyeket. Cikkünkben arra törekedtünk, hogy rövid és átfogó képet adjunk Dr. Paul Clayton munkásságáról.

Rövid életrajz

Orvosi diplomáját 1972-ban szerezte az Edinburgh-i Egyetem Farmakológiai Karán, majd 1976-ban megkapta a legmagasabb tudományos fokozatot, ami elérhető, PhD minősítésben részesült. Dolgozott a Királyi Orvostudományi Társaság Élelmiszer és Egészségügyi Fórumának, illetve az Egyesült Királyság szolgálatában a Gyógyszerbiztonsági Bizottságág tanácsadója is volt. Jelenleg az Institute For Food, Brain and Behaviour tudományos intézet munkatársa Oxfordban. A Westminsteri és a Middlesexi Egyetem Táplálkozástudományi Karán tart előadásokat, illetve gyakran vezet táplálkozással és egészséggel kapcsolatos konferenciákat.

Főbb kutatási területek

Filozófiájának középpontjába a hosszan, akár késő öregkorig kitartó egészségmegőrzés, illetve a megelőzés áll. Nézőpontja szerint a táplálkozási szokások megváltoztatása által, illetve bizonyos nyomelemek, vitaminok és olajok pótlása révén, számos betegség kivédhető, vagy akár több degeneratív folyamat vissza is fordítható. Elmélete azt mondja ki, ha a test megkap minden számára fontos és nélkülözhetetlen tápanyagot képes az öngyógyításra és a regenerálódásra egyaránt. Kutatásainak középpontjában, ezért főként olyan klinikai vizsgálatok állnak, melyek azt vizsgálják, hogy milyen hatással vannak szervezetünkre a különböző étrendek. Ezenfelül kísérletet tett annak feltárására, hogy a tömegfogyasztásra szánt ételek és italokban található ízfokozók, tartósítószerek és egyéb adalékanyagok, milyen rendellenességeket okoznak testünknek.

Röviden a krónikus gyulladás elméletről

A mai modern orvostudomány egyre inkább közelít egy olyan egységes, vagyis holisztikus személetmód felé, mely nem külön-külön kezeli a betegnél jelentkező panaszokat, hanem egységes rendszerként értelmezi a tüneteket. Dr. Paul Clayton krónikus gyulladáselmélete is ezt a forradalmi látásmódot képviseli, és azt mondja ki, hogy a testben megjelenő különböző degeneratív elváltozások minden esetben a krónikus gyulladásokra vezethetőek vissza. Ezt a fogalmat akár tekinthetjük az összes betegség kiindulási pontjának is. Feltételezése szerint a krónikus gyulladást még nem tudják tesztekkel megállapítani, vagy kimutatni. A jelenleg használt vérből kimutatható CRP és süllyedés markerek nem elég érzékenyek ennek meghatározására. A legmodernebb tudományos eredmények szerint a krónikus gyulladást a különböző táplálkozási és életmódbeli helytelen szokásainknak köszönhetjük.

Az Omega-3 szerepe a táplálkozásban

Az omega-3 és omega-6 jótékony zsírsavakat szervezetünk nem képes önmaga előállítani, ellenben testünk számára nélkülözhetetlenek. Ezeket az anyagokat kizárólag táplálkozás útján tudjuk csak magunkhoz venni. Ma már egyre több klinikai kutatás is igazolja azt a feltevést, hogy az omega-3 zsírsav számos az egészségünkre jótékony hatást gyakorol. Kitűnő természetes gyulladáscsökkentő, ezért Dr. Paul Clayton szerint elengedhetetlen a test számára. Kutatásaiban arra is rámutat, hogy agyunk működésben is jelentős szerepet játszik az omega-3, ezért aki depressziós vagy más mentális eredetű problémával küzd, annak nagyon fontos lenne pótolnia ezt az esszenciális zsírsavat. Összességében azt mondja ki, hogy a test zavartalan működéshez szükségünk van jótékony zsírokra, ezért ezeket pótolni kell.

Visszajelzés létrehozása