Skip to main content

Három omega zsírsavat különböztetünk meg, amelyek képződésük szerint is egyediek, különböző forrásokból származnak és más-más hatást váltanak ki szervezetünkben.

Alap különbségük molekuláik összetételében rejlik. Kémiai tulajdonságuk alapján kapták a 3, 6, 9 elnevezést, aszerint, hogy a kettős szénkötés mely lánc helyén található.

Máshogy születnek

Megkülönböztetünk esszenciális és nem esszenciális omega zsírsavakat. Előbbit csak táplálkozás útján tudjuk szervezetünkbe juttatni, míg utóbbi előállítására testünk bizonyos anyagokból önmaga is képes. Az egyik és legfontosabb különbség tehát a három zsírsav között, hogy amíg az omega-9-et szervezetünk képes önmaga is előállítani az omega-3 szintetizálásával, addig az omega-3-at és omega-6-ot nem.

Más a forrásuk

Az omega-3 fő forrását a tengeri halak jelentik. A kukorica, a napraforgómag, a szőlőmag, a tökmag, a lenmag, a szója és a mogyoró gazdagok omega-6 zsírsavakban. Az omega-9 alap forrása az olívaolaj, de megtalálható a repceolajban, a csukamájban, a kókuszban és a mandulaolajban is.

Másként hatnak szervezetünkre

A különböző omegák másként támogatják testünket. Az omega-3 fogyasztásának van talán a legtöbb előnye, segít megőrizni agyunk, szemeink, szívünk, érrendszerünk és még számos más szervünk egészségét. Reumás és daganatos megbetegedések kezelésére, az elhízás és cukorbetegség kockázatának csökkentésére kiválóan alkalmazható a megfelelő mennyiségű omega-6. Az omega-9 a káros LDL koleszterin szintjének csökkentésében játszik komoly szerepet amellett, hogy gyulladásgátló hatása van.

Fontos, hogy a három omega zsírsav megfelelő balanszáról kiegyensúlyozott táplálkozással és táplálékkiegészítővel is gondoskodjunk, egészségünk megőrzése érdekében. A Zinzino BalanceOil segít beállítani az omega-6:3 arányt a szervezetben, továbbá D3-vitamint is tartalmaz az immunrednszer támogatásáért.

Visszajelzés létrehozása