Skip to main content

Arra a kérdésre, hogy mennyi idő alatt ürül ki a D-vitamin a szervezetünkből, az egyszerű válasz, hogy ez teljesen egyén függő. Ám van egy ennél összetettebb válasz is, amit ebben a cikkben fogunk fejtegetni annak érdekében, hogy segítsünk olvasóinknak elérni az ideális D-vitamin szintet és fenntartani azt a hétköznapok során, különösebb kalkuláció és leginkább találgatások nélkül.

A D-vitamin hiánya kialakulhat bármikor, de általánosságban október végétől egészen tavaszig jelentkezik, ha nincs idő közben kezelve. A nyáron felhalmozot tartalékokat általánosan 6-8 hét alatt éli fel szervezetünk és szorul tudatos pótlásra. A hiány oka roppant egyszerű: a napfény mentes időszak okozza. Mivel szervezetünk elsődleges D-vitamin forrása a napsugarakban rejlik, így az őszi-téli időszakban sokkal nehezebb kalciferolhoz jutnunk. De mit is csinál pontosan a D-vitamin, miért olyan fontos számunkra és ami fő kérdésünk, hogy mennyi idő alatt ürül ki a D-vitamin szervezetünkből?

A D-VITAMIN SZEREPE

A D-vitamin ahogyan a B-vitamin csoport is, nem egy vitaminból áll, hanem több vitaminból. Egy biztos, hogy ezek legfontosabb feladata a kalciumháztartás szabályozása, ami elengedhetetlen csontjaink ásványosításához, erősítéséhez. A D-vitamin egy igen elenyésző részét szervezetünk az elfogyasztott ételekből nyeri, míg a fennmaradó, jelentős részéhez úgy jut hozzá, hogy a bőrünket érő napfényből állítja elő.

Mivel táplálkozás útján nem pótolható kellő hatékonysággal, így javasolt a napfényben szegény időszakban étrend-kiegészítővel pótolni. Tudományosan igazolt, hogy a magyar felnőtt lakosság nagyjának tavaszra a normál érték felére csökken D-vitamin szintje. Minden ötödik magyarnak pedig súlyos D-vitamin hiánya van.

vitamind test egészség teszt

MILYEN GYORSAN ÜRÜL KI A D-VITAMIN SZERVEZETÜNKBŐL?

Térjünk rá erre a fontos kérdésre, mert kevesen érzik át a D-vitamin pótlás fontosságát. A D-vitamin egyes kutatások szerint 6 hét alatt ürül ki szervezetünkből, ami azt jelenti, hogy 1-1,5 hónap alatt felszívódhat akkor is, ha előtte csordultig volt D-vitamin háztartásunk. Teljesen eltérő lehet az, hogy milyen gyorsan ürül ki a D-vitamin a szervezetünkből, mert függhet korunktól, egészségügyi állpotunktól és olyan élethelyzetektől, mint például a várandósság, vagy a szoptatás. Pontosan ezért fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük D-vitamin szintünket, mert észre sem vesszük és eluralkodnak rajtunk a hiány jelei, amelyek betegségekhez is vezethetnek.

mennyi idő alatt ürül ki a d-vitamin a szervezetünkbőlA Zinzino azért fejlesztette ki a VitaminD tesztjét, hogy rendszeresen ellenőrizhessük D-vitamin szintünket. A teszt akár otthonunk kényelmében is elvégezhető, hiszen egy száraz vércseppes tesztről van szó, amelyhez ujjbegyünkből kell vérmintát adnunk. Ez a minta egy független laborba megy, ahol név nélkül kezelik és állítják ki eredményünket. Az eredmény mellé ajánlást is kapunk, hogyan tartsuk fent D-vitamin szintünket hatékonyan a Zinzino ZinoShine+ termékével. Ez az étrend-kiegészítő remekül pótolja a D-vitamint a napfény szegény időszakban és akár nyáron is. Ne feledjük el, nem feltétlen csak télen kell D-vitamin készítményt szednünk, hiszen egészségügyi tényezők is befolyásolhatják D-vitamin szintünk csökkenését.

Próbáld ki a ZinoShine+ termékünket, amely a D-vitamin mellett magnéziumot is tartalmaz.

Visszajelzés létrehozása