Skip to main content

Az élelmi rostok olyan összetett szénhidrátok (poliszacharidok), amelyek létfontosságú szerepet töltenek be emésztésünkben. Mivel szervezetünk nem képes lebontani, így másként hasznosítja a rostokat.

Milyen rostok léteznek?

Az élelmi diétás rostokat két fő csoportra osztjuk: vízben oldódó és vízben oldhatatlan rostokra. Előbbiek a pektinek, a hemicellulózok egy része és a nyálkaanyagok. Az oldhatatlanok közé tartozik többek közt a cellulóz, a hemicellulózok nagy része és a lignin is.

Hogyan hasznosulnak szervezetünkben a vízben oldható rostok?

Emésztőenzimeink részben vagy teljes egészében érintetlenül hagyják a rostokat. A vízoldékony rostok tápcsatornánkban vízzel érintkezve megduzzadnak és sűrű, zselés anyaggá alakulnak. A rostok ilyen formájukban képesek megkötni szervezetünkben olyan tápanyagokat, mint például a glükóz, de segítenek a koleszterin és az epesav lekötésében is. A rostok tehát fokozatosabbá teszik szervezetünkben az említett anyagok felszívódását.

A vízoldékony rostból alakult kötőanyag szépen áthalad a vékonybélen is, egészen a vastagbélig. Ilyenkorra az összes hasznos tápanyag felszívódik a rostokból és az elraktározott víz egy része is visszaoldódik belőlük. A folyamat utolsó lépéseként a rostok a megkötött káros anyagokkal együtt távoznak szervezetünkből. Összegezve a folyamatot: a vízben oldódó rostok legfőbb feladata, hogy szépen kitakarítsanak bélrendszerünkben és szabályozzák a tápanyagfelszívódást.

Hogyan hasznosulnak szervezetünkben az oldhatatlan rostok?

A növények sejtfalát oldhatatlan rostok alkotják, amelyeknek szintén fontos szerepük van emésztőrendszerünk helyes működésében és egészségünk megőrzésében is. Ez a rosttípus emésztés nélkül áthalad szervezetünkön. Egyik legfőbb szerepe, hogy helyet töltsön ki a belekben, ezzel telítettséget okozva és csökkentve az éhségérzetet. Mivel a rostok nem tartalmaznak kalóriát, így fogyasztásuk nem befolyásolja negatívan a diétákat sem.

Miért fontos a rostban gazdag táplálkozás?

  • megakadályozhatjuk vele a székrekedést
  • csökkenthetjük a vastag- és végbélrák kockázatát
  • megóvhatjuk szervezetünket a bélgyulladásoktól
  • csökkenthetjük a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát
  • elkerülhetjük a cukorbetegséget, az elhízást és az inzulinrezisztenciát

Mennyi rostot kell fogyasztanunk?

Egy egészséges felnőtt számára az ideális napi mennyiség legalább 20 gramm rost. Érdemes figyelni rá, hogy az oldható és nem oldható rostok aránya 1:3 legyen. Oldható rostokban gazdag az alma, a puha húsú gyümölcsök, a csonthéjasok, a bab, a borsó és a zab is. Magas az oldhatatlan rosttartalma a teljes kiőrlésű termékeknek, a kuszkusznak, a korpának, az uborkának és a sárgarépának is. Az ajánlott napi mennyiség eléréséhez érdemes rosttartalmú táplálék kiegészítőt fogyasztani.

Visszajelzés létrehozása