Skip to main content

Mást sem hallani télen, minthogy gondoskodnunk kell D-vitamin szükségletünkről, mert tartalékainkat gyorsan feléli szervezetünk és nem marad elég D-vitamin szervezetünkben a szezon végére. De mitől függ például a felnőttek D-vitamin szükséglete? Mennyi kell, hogyan juttassuk szervezetünkbe, mikor érdemes enni vagy szedni? Mi van ha túladagoljuk, hogyan ellenőrizhetjük, hogy egyátalán van-e belőle elég a szervezetünkben, és amúgy milyen gyorsan szívdik fel?

Igyekszünk most midnen kérdésre választ adni a felnőttek napi D-vitamin szükségletével kapcsolatban. Jöjjön egy D-vitamin gyorstalpaló, amit ha elolvasol, akkor egy életre kikupálódsz a témában.

napozás vagy étrend kiegészítő - a felnőttek napi D-vitamin szükségleteIsmerd meg a D-vitamint

Mi a D-vitamin?

A D-vitamint orvosi körökben szokták D-hormonnak és kalciferolnak is emlegetni. A D-vitamin akárcsak a B-vitamin többféle számmal jelzett D típusú vitamint foglal magába. A D3-vitamin és a D2-vitain egyaránt hasznosak szervezetünk számára, ám előbbi biológiailag aktívabb, így képesek vagyunk könnyebben feldolgozni. Ezek zsírban oldódó vitaminok, melyek egyik kiemelt szerepe a csontok ásványosítása és a kalciumháztartás szabályozása mellett az immunrendszer támogatása. Különlegessége, hogy szervezetünk napfény hatására képes előállítani.

Miben van D-vitamin?

Sokan erre rávágják, hogy a Napban vagy a napfényben, ám a D-vitamin jelen van számos élelmiszerben is. A napimádóknak jó hírünk van, mert a kutatások azt igazolják, hogy szervezetünk D-vitamin szintje 10-15 percnyi sütkérezés alatt annyit töltődik, mint a következő ételek kilószámra történő fogyasztásával. Minden esetre eláruljuk, hogy diétánk tudatos beállítása mellett van esélyünk arra, hogy némi D-vitaminhoz jusson szervezetünk egy kis zsíroshúsú hal vagy halmáj, illetve tojássárgája és gabonakészítmény fogyasztással.

A felnőttek napi D-vitamin szükséglete

A hazai ajánlás szerint egy átlag egészséges felnőtt napi D-vitamin szükséglete az alábbiak szerint alakul:
(NE=Nemzetközi Egység, 1 NE = 0.025 μg D3-vitamin)
Felnőttek és várandósok számára: 1500-2000 NE

Mivel a többi korosztály és nemcsak a delnőttek napi D-vitain szükséglete is érdekes lehet, ezért azt is eláruljuk, hogy:
– a csecsemők számára napi 400-1000 NE a javasolt adag,
– míg a gyermekek számára: 600-1000 NE,
– és végül a serdülők számára: 800-1000 NE.

Ezen a ponton szeretnénk felhívni a figyelmed az ajánlott szóra, ami korántsem jelenti azt, hogy ez az ideális számodra. Éppen ezért fontos tisztázni, hogy mitől is függhet a felnőttek napi D-vitamin szükséglete.

a felnőttek D-vitamin szükségleteEttől függ a felnőttek napi D-vitamin szükségete

Az éghajlattól és az évszaktól

Mint ugye fentebb már ezt tisztáztuk, általános D-vitamin szintünk és így a felnőttek napi D-vitamin szükséglete lényegesen függ a napsütés mértékétől. Éppen ezért az is befolyásolja igényeinket, hogy mely éghajlati területen élünk és ott éppen milyen évszak van. Az Egyenlítő környékén élőknek más az igényük, mint például az északi népek tagjainak. De más az igény égövön belül is mondjuk egy magyar nyáron vagy télen.

Az életkorunktól

Idős korban és a fiatal (3 évestől tinédzser korú) gyerekeknél a D-vitamin pótlásnak kiemelt szerepe van. Gyermekkorban a növekedést és fejlődést komoly mértékben befolyásolja a D-vitamin szintje egy kicsinek. Idős korban pedig a csontritkulás megelőzésének és mérséklésének egyik nagy fegyvere lehet kezünkben a D-vitamin,

Az egészségi állapotunktól

Mivel a D-vitamin hiányt számos esetben az anyagcsere zavara okozza, így nagyon fontos, hogy rendet rakjunk szervezetünkben. Ez nemcsak a felszívódást támogatja, hanem a D-vitamin termelődését és hasznosulását is szervezetünkben. Ugyan a várandósság és a szoptatás nem betegségek, mégis rendkívül megterhelően hatnak az emberi szervezetre. Éppen ezért van kiemelt szerepe ebben a két életszakaszban egy anya életében a D-vitaminnak. Pótlása az anya és a magzat/csecsemő egészségének szempontjából is rendkívül fontos. Fontos egészségi befolyásoló tényező a mellékpajzsmirigy és a pajzsmirigy állapota. Ezek alulműködése vagy túlműködése felemészti a D-vitamin háztartásunkat.

A gyógyszeres kezeléseinktől

Bizonyos gyógyszerek, így például az antiepileptikumok szedése, továbbá a vese fokozott működése is kedvezőtlen a D-vitamin szintünkre nézve. A vese fokozott működésével sajnos értékes anyagok is távoznak a szervezetünkből.

Az életmódunktól

Mint minden más vitamin, ásványi anyag, nyomelem és antioxidás hasznosulása, a D-vitaminé is nagyban függ életmódunktól. Hiányos táplálkozás, rossz étkezési szokások, káros szenvedélyek, stressz. – Ezek mind-mind ellened dolgoznak és a D-vitamin ellen. Ha szeretnéd, hogy tökéletesen hasznosuljon szervezetedben a D-vitamin, akkor vedd be étrend kiegészítődet a legtáplálóbb étkezésed során.

a felnőttek napi D-vitamin szükséglete

Túl lehet-e adagolni a D-vitamin?

Az az igazság, hogy erős UV-sugárzás vagy túlzott mértékű D-vitamin fogyasztás mellett természetesen előfordulhat a D-vitamin túladagolása. Ebből főleg csecsemőkörban szoktak lenni problémák, amikor a kezdő édesanyák túlcsepegtetik azt a megemelkedett napi egy cseppet. Egy felnőtt számára már kicsit nehezebb túladagolásba esni, de lehetséges, ezért fontos a D-vitamin szedésénél is betartani fontos szabályokat. Jellemző egyébként a megemelkedett D-vitamin szint pár betegségre is, ilyenek a Boeck-kór, a tuberkulózis, a pajzsmirigy betegségek, az Angolkór és a veseátültetés regenerálódási szakasza.

Hogyan gondoskodjunk helyesen D-vitamin bevitelünkről?

Nem érdemes étkezéssel kísérletezni, inkább ha szeretünk szoláriumozni, menjünk el télen is kicsit serkenteni D-vitamin szintünket és okvetlen fogyasszunk olyan étrend kiegészítőt, mint a Zinzino Zinoshine, ami optimalizálja D-vitamin szintünket, erősítve immunrednszerünket. A termék kúraszerű fogyasztása előtt ne feledkezzünk meg D-vitamin szintünk ellenőrzéséről se, melyet elvégezhetünk az erre a célra kialakított D-vitamin teszttel.

képek forrása: Freepik

 

 

Visszajelzés létrehozása