Skip to main content

Nemcsak a fogyás, hanem az egészséges táplálkozás alappillére is az ún. makrotápanyagok megfelelő mennyiségű és arányú bevitele. A szénhidrát-, a zsír- és a fehérje megfelelő arányáról megoszlik a szakemberek véleménye, ezért mi elhoztuk most a legszélesebb körben elfogadott formát.

Miért fontos a makrotápanyagok helyes aránya?

A makrotápanyagok helyes aránya azért rendkívül fontos, mert ez az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás egyik alapja. A legtöbb általános diéta azonban felborítja ezt az egyensúlyt, mivel a kívánt hatást (a gyors fogyást), egy bizonyos makrotápanyag csoport megvonásával éri el. Az így keletkezett súlyveszteség a diétát követően, amikor visszaállunk hagyományos étrendünkre, gyorsan átcsap súlygyarapodásba, ráadásul emésztőrendszeri panaszokkal is járhat. A makrotápanyag egyensúly megbontásával tehát kialakul a sokak által “jojóhatásként” is emlegetett testsúlyingadozás. Az egyes ételcsoportok kizárása étrendünkből éppen ezért szigorúan tilos, hiszen az hosszú távon rendkívül egészségtelen és megterhelő szervezetünk számára. A sikeres étrend és életmód folytatása nem egy bizonyos tápanyag megvonásával történik, hanem a bevitel mértékének szabályozásával.

Mi az ajánlott napi makrotápanyag beviteli arány?

55% szénhidrát – rostban gazdag élelmiszerekkel

30% zsír – magvakkal és zsíros húsú halakkal

15% fehérje: növényi és állati eredetű egyaránt

Miért fontos szervezetünk számára a szénhidrát?

Szervezetünknek nagy szüksége van a teljes értékű szénhidrátokra, mivel ezek biztosítják a kellő energiát a mindennapi aktív életmódhoz. Naponta testtömeg kilogrammonként 4-6 grammot javasolt fogyasztani szénhidrátból. Ez egy átlag testsúlyú felnőtt hölgy esetében úgy 240–360 grammot jelent. Persze a pontos mennyiség a fizikai aktivitástól és más egyéni adottságoktól, valamint életmódbeli szokásoktól is függ.

A legjobb, ha olyan, rostokban gazdag szénhidrátokat fogyasztunk, mint például a teljes kiőrlésű gabonafélék, a hüvelyesek, az édesburgonya és a gyümölcsök. Ha szeretnénk eleget tenni a beviteli értékünknek, akkor érdemes főétkezéseinkbe is beépíteni a szénhidrátokat, például köretként.

Miért fontos szervezetünk számára a fehérje?

A hatékony izomépítés kulcsfontosságú része a megfelelő fehérje bevitel. Emellett a fehérje jelentős szerepet játszik az izomsérülések regenerálásában is, továbbá hozzájárul a csontok és inak egészségéhez. Azért is rendkívül fontos, hogy gondoskodjunk fehérjebevitelünkről, mert befolyásolja fehérje szintünk immunrendszerünk állapotát és agyunk megfelelő működését.

Az általános ajánlások szerint fehérjéből a javasolt napi adag testtömeg kilogrammonként 0,75 gramm. Ez azt jelenti, hogy egy 60 kilós nőnek úgy 45 gramm fehérjére van szüksége, ha szeretne egészségesen táplálkozni. A legjobb fehérjeforrások a fehér húsok, a hüvelyesek és az olajos halak. Ezek közül is kiemelnénk a mozzarellát, a csicseriborsót és a lazacot.

A fehérje-szénhidrát balansz könnyen fenntartható, ha fehérje szeletet fogyasztunk vagy shake-et iszunk az előírt mennyiségű szénhidrátot tartalmazó főétkezések között. Tökéletes erre a célra a Zinzino LeanShake, amely fehérjében és élelmi rostokban gazdag amellett, hogy számos vitamint, ásványi anyagot és tápanyagot tartalmaz. Azok is bátran fogyaszthatják, akik glutén- és szójamentesen étkeznek. Ez a táplálkozás helyettesítő shake rendkívül alacsony glikémiás indexszel és terheléssel rendelkezik, így kifejezetten ajánlott a diétázóknak.

Visszajelzés létrehozása