Skip to main content

Az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozáshoz elengedhetetlen a megfelelő rostbevitel. A Business Insider összeszedte, hogy milyen negatív tüneteket okozhat, ha nem eszünk elég rostokban gazdag zöldséget, gyümölcsöt és gabonát.

Felborul az emésztés

A rostok kiemelten fontos szerepet töltenek be emésztésünk megfelelő működésében. Hiányukban a bélmozgás lelassul, ezáltal székrekedésünk lesz, ami nagyon kellemetlen, gyakran fájó érzés és súlyos esetben orvosi beavatkozást is igényelhet. Bármennyire is furcsa a rosthiány a székrekedés ellenkezőjét hasmenést is okozhat, ugyanis a vízben oldódó rostok szerepe, hogy „megkössék” székletünket és ezáltal megfelelő állagot biztosítsanak.

Elváltozások a vastagbélben

A rostszegény táplálkozás emellett okozhatja a vastagbél kóros elváltozását, szakszóval diverticulosist, mely egy kiöblösödés, ami a bélfalban alakul ki. Felmérések szerint ez a betegség különösen az idősebb korosztályt és a nyugati társadalmakat érinti, mivel itt jóval kevesebb rostot fogyasztanak. A rendszertelen, nem megfelelő székelés hosszú távon sajnos vastagbélrák kialakulásához is vezethet. Számos kutatás igazolta, hogy a rostokban gazdag ételek fogyasztása nagy mértékben csökkenti a daganatos betegségek kialakulását.

Cukorbetegség, mint kockázati tényező

A rostok a vércukorszint szabályozásában is jelentős szerepet töltenek be. Az alacsony rost tartalmú ételek hírtelen megemelik a vércukorszintet, ami nem jó a szervezetnek és hosszú távon cukorbetegséget is okozhatnak. A magas rost tartalmú ételek gyulladáscsökkentő tulajdonságukról is ismertek, valamint segítenek a vércukorszint optimális szinten tartásában.

A nem megfelelő táplálkozás elhízáshoz vezet

További pozitív tulajdonsága a rostban gazdag étrendnek, hogy a felszívódásuk sokkal tovább tart, így az éhség érzet sokkal később jelentkezik, ezáltal kevesebbet eszünk és nem rakódnak ránk plusz kilók.

Koleszterinszint problémáját is okozhatja

A vízben oldódó rostok megkötik az epe által ürített koleszterin egy részét, amely nem oldódik fel újra, így csökken a vér koleszterinszintje. A rostszegény ételek viszont csökkentik a jó koleszterin, vagyis a HDL szintjét.

Tanács

Az elegendő mennyiségű rostbevitelhez biztosítsuk szervezetünknek a napi pótlást. Együnk rostokban gazdag gabonát, zabot, babot, zöldségeket és gyümölcsöket. Fontos továbbá a napi 2 liter víz fogyasztása is!

Amennyiben nem biztosított a napi rostbevitel próbáljuk ki a Zinzino ZinoBiotic nevű termékét, amit kifejezettem a bél, bélflóra és emésztés helyreállítására és megfelelő működésére fejlesztettek ki.

Visszajelzés létrehozása