Skip to main content

A puffadás egy természetes jelenség, ám folyamatos jelenléte betegségekre is utalhat, akárcsak a legtöbb emésztési panasz. Utánajártunk, mi állhat a sokakat érintő kellemetlen, fokozott gáztermelődés hátterében!

Mi is a puffadás?

Puffadásnak nevezzük azt az állapotot, amikor a gyomorban és a belekben gáz halmozódik fel. Aggodalomra semmi ok, ha a puffadás ritkán fordul elő és csak olyan esetekben jelentkezik, ha puffasztó ételt fogyasztunk. Azonban, ha a tünet állandósul, illetve ha az fájdalommal jár, esetleg más kellemetlen tünetekkel (hasmenéssel, hasi görccsel, stb.), akkor érdemes orvoshoz fordulni.

Gyomorfertőzés

Gyomorfertőzés esetén a fokozott bélgáz képződés mellett megjelenhet a hasmenés, a hányás, az émelygés, és a gyomorfájdalom is tünetként. A leggyakrabban olyan baktériumok idézik elő, mint például az E.coli vagy a Helicobacter. Ám lehet a gyomorfertőzés vírusfertőzés következménye is és állhat hátterében a norovírus vagy akár a rotavírus is.

Bélbaktérium túlszaporodás

A kontaminált vékonybél szindróma (SIBO) akkor következik be és okoz puffadást, ha a vékonybélben megnövekszik a vastagbélből származó baktériumok száma. A fokozott gázképződést kísérheti hasmenés vagy éppen székrekedés is. Ez a betegség hosszú távon csontritkuláshoz és komoly súlyvesztéshez is vezethet.

Nutritív allergia

Táplálék intolerancia és ételallergia is állhat a puffadás hátterében. A legtöbb esetben a kiváltó ok a laktóz, a tejfehérje, a glutén, a szója, a hisztamin és a mogyoró. Az ételérzékenység vagy -allergia nagyon nagy galibát tud okozni, éppen ezért rendkívül fontos, hogy időben felismerjük a problémát és elhagyjuk az adott ételt.
Az ételallergia során az immunrendszerünk veszélyforrásnak jelöli az adott élelmiszert, míg az intolerancia során a bélfalunk reagál az adott anyagra. Az ételallergiás és táplálék intoleranciás puffadást gyakran kíséri hasmenés, fejfájás, émelygés és bőrproblémák.

Krónikus bélbetegségek

Egyre elterjedtebb az irritábilis bél szindróma (IBS) és a Crohn-betegség is, amelyek okozhatnak állandó puffadást. Ezek egyike sem gyógyítható, de jól kezelhető, a személyre szabott terápia és étrend betartásával.

Nőgyógyászati betegségek

Az endometriózis és az olyan petefészek betegségek, mint a policisztás ovárium szindróma (PCOS) is jelentkezhetnek puffadással számos más kellemetlen tünet mellett.

Székrekedés

A székrekedés hátterében számos dolog állhat, ráadásul jelentkezhet önálló betegségként és egy betegség tüneteként is. A legtöbbször alapbetegség váltja ki, ami lehet hormonális vagy idegrendszeri zavar, illetve anyagcsere-betegség is
Érdemes tehát a kísérő jelenségekre odafigyelni és mindenképpen szakorvoshoz fordulni panaszainkkal. Igyekezzünk változatosan étkezni, elegendő mennyiségű rostot fogyasztani és olyan táplálékkiegészítőt, amely gondoskodik emésztőrendszerünk helyes működéséről is.

A ZinoBiotic+ 8 természetes élelmi rost gondosan kialakított keveréke. Ezek a rostok a vastagbélben szívódnak fel, ahol támogatják a jótékony baktériumok elszaporodását. A ZinoBiotic+ segít csökkenteni a vércukorszint étkezések utáni megemelkedését, és fenntartani a megfelelő koleszterinszintet. A rostok elősegítik az egészséges bélműködést.

Visszajelzés létrehozása