Skip to main content

A szakemberek nem győzik hangsúlyozni a metabolizmus fontosságát egészségünk szempontjából. Ez mind szép és jó, de mit is jelent ez a szó, miért olyan fontos a metabolizmus helyreállítása és hogyan valósítható meg? A metabolizmus hétköznapi nyelven anyagcserét jelent. Ez az orvosi és biokémiai fogalom voltaképpen a szervezetben végbemenő anyag- és energiaáramlást, a szervezetbe juttatott táplálék feldolgozását jelenti. Sajnos, – mint minden más – ez is működhet rosszul testünkben.

Mikor szükséges a metabolizmus helyreállítása?

  • Emésztőrendszeri panaszok

Az anyagcsere problémák jelei elég egyértelműek lehetnek. A leggyakoribb tünetek közé tartoznak az emésztőrendszeri panaszok. Gyomorfájdalom, puffadás, fokozott gáztermelődés, hasmenés, székrekedés, gyomorégés, reflux-szerű tünetek és még sorolhatnánk, hogy mennyi kellemetlen emésztési panasz jelentkezhet, ha probléma van a metabolizmusunkkal.

  • Testsúlyváltozás

Változások léphetnek fel a testsúlyunkban is, akár negatív, akár pozitív irányba. A bélflóra egyensúlyának felbomlása számos egészségügyi kockázatot rejt. Komoly hatással lehet a tápanyagok felszívódására, vércukorszintünk szabályozására és testünk zsírraktározási folyamataira. Ilyenkor szervezetünk többek közt fokozott étvággyal vagy éppen étvágytalansággal, sőt akár cukor éhséggel jelez. Utóbbi kielégítésével komoly károkat okozhatunk a mikrobiomban, amely cukorbetegséghez és gyulladásokhoz vezethet.

  • Legyengült immunrendszer

Ha elégtelen az anyagcserénk, azt bizony az immunrendszerünk is bánhatja, hiszen a bélflóránk fontos szerepet játszik szervezetünk védekező mechanizmusainak megfelelő működésében. A helyes immunválasz csak úgy valósulhat meg, ha megtörténik a metabolizmus helyreállítása. Ennek hiányában fogékonyabbak leszünk a betegségekre, fáradékonyak leszünk és teljes szervezetünkben jelentkezhetnek olyan panaszok, amelyeket az anyagcsere probléma vált ki.

  • Bőrproblémák

Bőrünk állapota tökéletesen tükrözi anyagcserénk minőségét. Gyakran előfordul, hogy amint megvalósul a metabolizmus helyreállítása, elmúlnak az ekcémás, kiütéses, allergiás bőrelváltozások is.

“Ami elromolhat, az el is romlik.” – szokták mondani. Nos, a helyes anyagcsere folyamatok bizony könnyen elronthatók, ha nem tartunk be pár fontos szabályt. Ilyenkor szükséges a metabolizmus helyreállítása, amihez adunk most pár hasznos tanácsot.

Így állítsd helyre az anyagcserédet!

A metabolizmus helyreállításának számos fontos eszköze van. Jöjjön a 4 legfontosabb dolog, amit meg kell tenned, ha szeretnéd, hogy jól működjön anyagcseréd.

  • A metabolizmus helyreállítása testmozgással

Kulcsfontosságú az aktív életmód az anyagcsere szempontjából. Izmaink aktív állapotban több kalóriát égetnek el, mint amennyit nyugalmi állapotban felhasznál szervezetünk a zsírtartalékából. Az anyagcsere edzés után is gyorsabb és aktívabb marad, hála szervezetünk EPOC (excess post-excercise oxygen consumption) mechanizmusának. A tökéletes eredmény érdekében fontos akár szakember segítségével tudatosan kombinálnunk az aerob és az anaerob edzéseket.

  • Az anyagcsere és a folyadékbevitel

Persze, persze, mindig a folyadékbevitellel jön mindenki. De ennek egyszerű oka van: testünk jelentős részét víz alkotja, így folyadékbevitel hiányában dehidratáltak leszünk, ami egyenes út az anyagcsere felborulásához és az emésztőrendszeri panaszokhoz. Akár 30%-kal is gyorsulhat anyagcserénk, ha elegendő vizet iszunk.

  • A metabolizmus helyreállítása fehérjebevitellel

A fehérje egy magas termikus hatású táplálék, ami azt jelenti, hogy fogyasztásával több kalóriát égetünk el, mintha mondjuk szénhidrátot vagy zsírt vinnék szervezetünkbe. A fehérjét könnyen étrendünk részévé tehetjük tojás, zsírszegény túró, szója, quinoa vagy hüvelyesek és görög joghurt fogyasztásával. Tanulmányok igazolják, hogy akkor, ha a napi kalória bevitelünk egyharmada fehérjéből származik, 80-100 kalóriával gyorsíthatjuk anyagcserénket.

  • Vitaminokkal és ásványi anyagokkal az anyagcseréért

Kulcsfontosságúak a B-csoport vitaminjai (naicin, biotin és tiamin), amelyek számos folyamatot támogatnak anyagcserénk során. A D-vitamin fontos szerepet játszik a metabolizmus helyreállításában, továbbá támogatja immunitásunkat és a kognitív funkcióinkat is. Az elégtelen magnézium bevitel sajnos nagyon jellemző ránk magyarokra, ami az agyagcsere, az idegrendszer és a vérnyomás szempontjából is elég nagy problémát jelent. Kéz a kézben járnak a kalcium- és vashiánnyal, amelyek sejtműködésünk és csontjaink egészsége mellett szintén hozzájárulnak az ideális anyagcsere biztosításához. A fentiek pótlásával nagyban támogatható a metabolizmus helyreállítása szervezetünkben.

Ha pedig szeretnél biztosra menni, akkor válaszd a Zinzino ZinoBiotic+ étrend kiegészítőt, amely 8 természetes élelmi rosttal járul hozzá teljes emésztésztőrendszered egészségéhez. Tökéletes táptalajként segíti bélrendszerünkben a jótékony baktériumok elszaporodását. Továbbá mérsékli a vércukorszint megemelkedését étkezés után és segít fenntartani a megfelelő koleszterin szintet. Az egészséges bélműködés pedig egyenes út a tökéletes anyagcseréhez.

Visszajelzés létrehozása