Skip to main content

Az évezred egyik nagy gyilkosa a rossz koleszterin. Nem hiába nevezzük így, hiszen sok galibát okozhat a magas koleszterin szint. Ezért járjuk most körbe a témát és feltérképezzük, hogy miként tartható szinten vagy szükség esetén hogyan csökkenthető a koleszterinszint.

Mi is az a koleszterin?

A koleszterin egy olyan vegyület, amely minden sejtünkben megtalálható és a sejthártya felépítésében játszik fontos szerepet amellett, hogy számos hormon szintézisének kiindulási anyaga. Nagy mennyiségben fordul elő mellékvesénkben, idegrendszerünkben és az epénkben. A legtöbb koleszterint májunk termeli, így szintjéből könnyen mérhető fel létfontosságú szervünk állapota.

A magas koleszterinszint számos betegségre utalhat, illetve egyértelműen jelzi az érelmeszesedés kockázatát. A koleszterin szintjét (legyen szó jó vagy rossz koleszterinről) életmódunk és táplálkozásunk mellett fertőzések és betegségek is befolyásolhatják.

Mi a különbség a jó és a rossz koleszterin közt?

A jó koleszterin (HDL) és a rossz koleszterin (LDL) közti különbség roppant egyszerű. Utóbbi lerakódik az erekben, míg előbbi ezeket a rossz zsírcseppecskéket elszállítja a májba, hogy ott lebomoljanak. A HDL tehát eltakarít az LDL után az erekben.

Mik a magas koleszterinszint tünetei?

A magas koleszterin (hiperkoleszterinémia) sokáig tünetmentes. Érdemes odafigyelni olyan jelekre, mint például a mellkasi fájdalom, a légszomj, a szapora vagy rendszertelen szívdobogás és más szív- és érrendszeri betegségre utaló jelek. Az egyik leggyakrabban előforduló tünet a mellkasi fájdalom, amely a szív rossz vérellátása miatt alakulhat ki. A felsoroltak mellett jellemző tünetnek számítanak a szem körül megjelenő kisebb zsírcsomók, illetve a „sárga foltok” is.

Miért alakul ki a magas koleszterinszint?

Életmódunk, betegségeink és genetikai adottságaink is befolyásolják koleszterin szintünket. Sokat nyom a latba a telített zsírokban gazdag étrend, illetve a mozgásszegény életmód. Ezekből egyenesen következik, hogy az elhízás is növeli a magas koleszterinszint kockázatát. A dohányzás a cigarettában lévő kémiai anyagok miatt csökkenti a HDL-koleszterin szintjét szervezetünkben, ami egyenesen az LDL-koleszterin növekedéséhez vezet. Olyan betegségek is okozhatnak magas koleszterinszintet, mint például a kettes típusú cukorbetegség, a pajzsmirigy-alulműködés, illetve a vese- és májproblémák. Emellett genetikai és életkori tényezők (pl.: menopauza) is befolyásolják a koleszterinszintet.

Hogyan tudom gyógyszerek nélkül csökkenteni/szinten tartani a kolszterinem?

A nagyszerű hír, hogy a koleszterin szinten tartható természetes módon is. Életmódváltással, mozgással és diétával is csökkenthető a magas koleszterinszint. Fogyasszunk telítetlen zsírsavakban gazdag ételeket és figyeljünk oda omega-6:3 egyensúlyunkra. Ügyeljünk vitamin bevitelünkre, különösen a B3-vitamin szintünkre. Igyekezzünk olyan zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani, amelyeknek magas a polifenol tartalma. Ha szeretnénk egyszerű megoldáshoz folyamodni, akkor érdemes olyan étrend kiegészítőt választanunk, mint a Zinzino BalanceOil omega-3-ban és polifenolokban magas készítménye és az Xtend, mely 22-féle létfontosságú vitamint és ásványi anyagot, továbbá 1-3, 1-6 béta-glükánt tartalmaz.

Visszajelzés létrehozása