Skip to main content

Bár kevesebbet hallunk róla, mint a többi népszerű vitaminról, a K-vitamin nagyon fontos szerepet játszik a szervezet harmonikus működésének fenntartásában. Általában csak akkor kezdünk el foglalkozni a megfelelő mennyiségű K-vitamin bevitelével, amikor valamilyen konkrét tünet kapcsán felhívják erre a figyelmünket és már kialakult egy hiányállapot a
testünkben.

Ez a zsírban oldódó vitamin, amelyet a szervezetünk képes hosszú ideig tárolni és számos testi folyamat működésében játszik elengedhetetlen szerepet viszonylag sok ételben megtalálható, de legjobb forrásai a sötétzöld leveles zöldségek. A természetben a K-vitamin két fő formában van jelen: a K1-vitamin, amit a zöld növények szintetizálnak, valamint a K2-vitamin, amelyet a bélbaktériumok állítanak elő. Ezek mellett létezik még a K3- vitamin is, amely szintetikus típusa ennek a vitaminnak. K-vitamin források K1-vitamin a leveles zöldségekben található meg, a káposzta, a brokkoli, a rukkola vagy a spenót kiváló forrásai ennek a vitaminnak. A K2- vitamin a fermentált élelmiszerekben fordul elő, mint az érlelt sajtok, joghurt és a túró, valamint kisebb mennyiségben megtalálható húsokban és a tojásban, de a máj vagy a zöld tea is tartalmazza ezt az alapvető vitamint. A felszívódása általában a vékonybélben, epe segítségével történik, és nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségben fogyasszunk különböző olajokat, például olíva- vagy repceolajat, mert ezekben tud a legjobban oldódni ez a vitamin.

Mire jó a K-vitamin?
Elsődleges és nélkülözhetetlen szerepe van a véralvadás befolyásolásában. A lassú véralvadási idő, a gyakori orrvérzés vagy ha egy kisebb horzsolás is kékes-fekete foltot hagy a bőrön, az gyakran K-vitaminhiányra utal. Fontos feladata a csontképződés támogatása is, véd az olyan problémákkal szemben, mint a csontritkulás és a csonttörések.
A K-vitamin alapvető funkciója hogy szabályozza a sejtek működését, nélküle a sejtek nem képesek megfelelően növekedni. Lassítja az öregedési folyamatokat és csökkenti a gyulladások kialakulásának kockázatát. És nem utolsó sorban a szív- és érrendszeri betegségek, mint az érelmeszesedés, megelőzésében is fontos szerepet játszik a K-vitamin.

Érdekes adalék, hogy mivel az újszülöttek alacsony K-vitamin szinttel rendelkeznek megszületésükkor, hiszen a bélrendszerük még steril és nem termelnek vitamint, ezért minden kisbabának az újszülöttkori véralvadási rendellenességek elkerülése érdekében K-vitamint kell kapnia.

A Zinzino Xtend készítménye 100%-ban fedezi a napi K1- és K2-vitamin szükségletét. Emellett másik  22 vitamint és különféle nyomelemeket, a legfontosabb fitonutrienseket, Wellmune-t, amely az élesztőgombából származó, nagy tisztaságú 1,3/1,6-béta-glükán tartalmaz.

Visszajelzés létrehozása