Skip to main content

A feldolgozott élelmiszerek káros hatása jó ideje ismert, legyen szó annak bármely csoportjáról. Vitathatatlan tény, hogy hagyományos táplálkozás mellett, szinte megkerülhetetlenek a feldolgozott élelmiszerek. Nem mindegy azonban, hogy melyik típusból kerül az asztalra! Az ultra feldolgozott élelmiszerek kiszorításában szeretnénk segíteni következő cikkünkkel.

Feldolgozott és ultra feldolgozott élelmiszerek

A feldolgozott élelmiszerek olyan ételeket jelentenek, amelyek számos előállítási folyamaton esnek át, mielőtt fogyasztásra szánnák őket. A folyamat során pedig olyan adalékanyagok kerülnek bele, amelyeket mesterségesen állítanak elő az élelmiszeriparban. Ezek az adalékanyagok többnyire ízfokozók, színezékek, továbbá tartósító- és emulgeálószerek.

A feldolgozott élelmiszereket két nagy csoportra osztjuk, annak függvényében, hogy milyen mértékben módosult az adott táplálék a késztermék előállítása során. Ha úgy tetszik, akkor aszerint különböztetjük meg a kevésbé feldolgozott és az ultra feldolgozott élelmiszereket, hogy mennyire hatnak kedvezőtlenül a benne lévő adalékanyagok és azok koncentrációja az emberi szervezetre.

Hogyan hatnak szervezetünkre a feldolgozott élelmiszerek?

A témában számos tanulmány született már, a világ több pontján. Minden esetben két csoport táplálkozási szokásait figyelték meg. Egyikük értelemszerűen fogyasztott feldolgozott élelmiszereket, míg a másik nem vagy csak nagyon kis mértékben. A kutatások azt igazolták, hogy a feldolgozott élelmiszerek túlzott fogyasztása növeli a rákos megbetegedések kockázatát. Emellett arra is fény derült, hogy a feldolgozott élelmiszereket fogyasztók csoportja lényegesen nagyobb étvággyal rendelkezik, illetve hajlamosabb a hízásra.

Amerikai kutatók vizsgálatai azt mutatták, hogy ugyanannyi kalória, cukor, rost, zsír és szénhidrát bevitele mellett a feldolgozott élelmiszereket fogyasztók étvágya nagyobb és a kísérlet végére súlyuk nagymértékben gyarapodott.

Miért hízunk az ultra feldolgozott élelmiszerektől?

Az ok rendkívül egyszerű. Az ultra feldolgozott ételeknek rendkívül alacsony a tápanyag és ásványianyag értéke. Fogyasztásukkal lényegében üres kalóriákat viszünk be szervezetünkbe, amelyek nem elégítik ki energiaszükségletünket. A szélsőséges ízingert pedig az extrán cukros, sós és zsíros ételekkel nem képes agyunk lereagálni és megálljt parancsolni feneketlen gyomrunknak. A túlzottan feldolgozott ételek eközben olyan szignálokat küldenek szervezetünknek, amelyek megzavarják az éhségérzetet szabályozó (PYY) hormonunkat. Az ultra feldolgozott élelmiszerek mennyiségi túltápláltsághoz és minőségi alultápláltsághoz vezetnek.

Miket kell mindenképpen kerülni, ha fogyni szeretnénk?

A fogyásra egyértelműen hátráltató tényezőként hatnak az ultra feldolgozott élelmiszerek. Hoztunk pár példát, hogy könnyebb legyen tőlük megszabadulni:

  • Szénsavas, édes üdítőitalok
  • Előrecsomagolt édességek
  • Előrecsomagolt sós nassolnivalók
  • Instant szószok és levesek
  • Előre elkészített ételek
  • Konzervek és befőttek (magas só és/vagy cukor-, illetve tartósítószer tartalommal)
  • Kolbászok, virslik és felvágottak
  • Gyorséttermi ételek

A tudatos, kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás elengedhetetlen az egészségmegőrzés szempontjából. Fontos, hogy egészségesen étkezzünk és fogyasszunk természetes alapanyagú étrend kiegészítő készítményeket.

A jobb egészség ott kezdődik, hogy egyensúlyba hozzuk a szervezetünket: különösen a sejtjeinket, a bélflóránkat és az immunrendszerünket. Mindez egy különleges teszttel kezdődik. Ezután a 3 lépésből álló Zinzino egészségprotokoll révén gyengéden egyensúlyba hozzuk a szervezetünket, majd visszaállítjuk teljesítőképességét, sőt még fokozzuk is, hogy több esélyünk legyen egészségesebb és boldogabb életet élni.

Visszajelzés létrehozása