Skip to main content

A C-vitamin a legnépszerűbb vitamin, amelyet nem mellékesen Szent-Györgyi Albert, magyar orvos fedezett fel 1928-ban. Az aszkorbinsavként is emlegetett vitamint az emberi szervezet képtelen önmaga előállítani, így annak beviteléről megfelelő táplálkozással kell gondoskodnunk. A C-vitamin hiány tüneteként jelentkezhet vérzékenység, ínysorvadás, izombántalmak, vagy akár lassú sebgyógyulás, fertőzékenység és gyulladások is.

100 éve még a létezéséről sem tudtunk, ma pedig a legkisebb megfázásra és a komolyabb vírusfertőzésekre is bekapunk egy C-vitamint. Bármennyire is közkedvelt, még mindig keveset tudunk róla, éppen ezért hoztunk 5 érdekességet, amit szinte biztos, hogy nem tudtál a C-vitaminról.

1. Más lények elő tudják állítani

Mint már említettük, rendkívül fontos a C-vitamin pótlása akár táplálkozás útján, akár táplálékkiegészítővel. Más emlősök viszont, például a kutyák és a macskák is képesek a C-vitamin előállítására, sőt akár tárolására is. Sajnos ez utóbbira sem képes az emberi test, ezért fontos a folyamatos pótlás.

2. Gyorsan kiürül szervezetünkből

Azért ürül ki gyorsan a C-vitamin a szervezetünkből, mert vízben oldódik. Testünk 24 órán belül megszabadul attól a C-vitamintól, amelyet nem használ fel. Éppen ezért is felesleges az ajánlottnál vagy a szükségesnél nagyobb mennyiséget fogyasztanunk.

3. Stresszoldó hatású

Rendkívül hasznos, ám mégis kevéssé ismert tulajdonsága a C-vitaminnak, hogy anti-stressz hormonokat szabadít fel, emellett a bevitt táplálék energiává alakítását is komoly mértékben támogatja. A C-vitamin nyugodtabbá és energikusabbá tesz, ezért is válunk ellenállóbbá, ha rendszeresen fogyasztjuk.

4. A citrom-legenda

Nagy tévedés, hogy a citrom a legfőbb C-vitamin forrás! Talán azért tekintünk a citrusfélékre fő C-vitamin forrásként, mert rendkívül jellegzetes, savanykás ízük van, ami az aszkorbinsav egyik fő jellemvonása is. Mi tagadás, a citromnak, a narancsnak, a grapefruitnak, a mandarinnak és a pomelonak is igen magas a C-vitamin tartalma, ám a ranglistát az Ausztráliában honos kakadu szilva vezeti, amely 100-szor annyi C-vitamint tartalmaz, mint egy érett narancs. De nagyszerű vitamin forrás az acerola, a csipkebogyó és a papaya is, ezért érdemes őket fogyasztani.

5. Így növelhető a C-vitamin hatékonysága

Számos vitamin és ásványi anyag akkor működik hatékonyabban, ha kombináltan szedjük. A C-vitamin legjobb kísérő vitaminja az E-vitamin. Felerősítve egymás hatását, sokkal aktívabban lépnek fel a szabadgyökökkel szemben, védve szervezetünket és immunrendszerünket. A C-vitamin pedig a vas jóbarátja, amelynek felszívódásában komoly szerepet játszik, ezért is szokták javasolni egy vaskúra során a C-vitamin bevitel növelését.

Ha szeretnénk biztosra menni és tudatosan gondoskodni C-vitamin bevitelünkről, akkor érdemes olyan étrend kiegészítőt fogyasztanunk, amelynek magas a C-vitamin tartalma és tartalmaz E-vitamint is.

Visszajelzés létrehozása