Skip to main content

A tavaszi fáradtság fogalma kicsit elterjedtebb, mint az őszi fáradtságé. Ám a kistesó pont olyan alattomosan képes bekúszni életünkbe a nyár végén, mint áprilisi kuzinja. Jobb, ha odafigyelünk szervezetünk apró jeleire ebben az időszakban, mert jöjjön a fáradtság októberben vagy áprilisban, egyik kimerültség sem tréfa.

Elsőként tisztázzuk, hogyan is alakul ki az őszi fáradtság, majd azt is eláruljuk, miként lehetsz úrrá rajta és iktathatod ki életedből ezt a melankólikus, lelombozó és szervezeted számára is megterhelő élményt. Olvass kicsit utána az őszi fáradtságnak!

rúgd ki az őszi fáradtságot

Rúgd ki az őszi fáradtságot!

Hogyan alakul ki az őszi fáradtság?

Az őszi fáradtság többnyire akkor jelentkezik, amikor a nappalok rövidebbé válnak és megjelenik a borongósabb időjárás. Számos kutatás éppen ezért a napfény hiányára vezeti vissza, míg egyesek szerint a tobozmirigy a ludas az őszi álomkórért. Nemcsak a természet megy át változáson ősszel, hanem az emberi szervezet is. A nyáron elraktározott D-vitamin szintünk szépen elkezd fogyni, és vele együtt hormonrendszerünk is másként működik.

Az őszi fáradtsággal tobozmirigyünk vicceli meg szervezetünket. Ez a kis szerv tulajdonképpen a napi életritmusunkat befolyásolja és ősszel szépen megdobja a melatonin szintünket. A melatonin az álmosságért felelős hormon, ami arra ösztönöz bennünket, hogy aludjunk egy jót.

Nem is lenne ezzel semmi gond, ha az emberek életmódja a régi lenne, amikor az ősz a nyári sürgés-forgás utáni pihenésről szólna. Csakhogy az élet változott, a téli időszak a megszokottnál is nagyobb pörgésről szól, hiszen még Halloween előtt ki kell kerüljön a szupermarketek polcaira a csokimikulás. Ezzel nem is lenne semmi gond, csakhogy közben a tobozmirigyünk ugyanaz maradt.

Hogyan tehetsz az őszi fáradtság ellen?

Van pár végtelenül egyszerű tippünk, amivel nem kell megreformálnod az emberiség életritmusát és téli szabadságra küldeni a világot. Ezek betartásával csökkenthető az őszi fáradság kellemetlen hatása. Tartsd be a következő 3 dolgot és szabadulj meg a rajtad uralkodó tompaságtól.

tegyél az őszi fáradtság ellen

Tegyél az őszi fáradtság ellen!

Így élénkülj fel, ha elkapott az őszi fáradtság

Különösen egyszerű lesz megoldalod, ha home officeozol. Kezd a reggelt egy alapos szellőztetéssel, óránként cseréld a levegőt a helyiségben, ahol tartózkodsz és zárd a napod egy nagy szellőztetéssel. Ahányszor megcsap az oxigénben dús, hűvös levegő, annyiszor fel fogsz élénkülni kicsit a nap folyamán.

Az állott levegő elálmosít és a széndioxid nem tesz jót szervezetednek. Mielőtt kapnál az őszi fáradtság mellé egy kiadós fejfájást, vagy szellőztesd ki a szobád vagy sétálj egy-két percet és szellőztesd ki a fejed. Utóbbi megoldás mentálisan is jót fog tenni, főleg ha szellemi, ülőmunkát végzel

Mozogj ősszel is!

Nem véletlen zártuk egy jó sétával az előző tippet. A testmozgás rendkívül fontos minden évszakban. Válassz olyan sportot, ami felpörget és megizzaszt. A megemelkedett pulzus és a vérkeringés felpezsdítése jót tesz a szív és érrendszernek, az izzadással pedig számos méreganyagtól megszabadulhatunk. Aktív életmód mellett sokkal jobban fogsz tudni pihenni, alvásciklusaid egyenletesebbek lesznek és alvásod pihentetőbb. Arról már nem is beszélünk, hogy a sportolás rendkívül hatékony stresszlevezető.

szabadulj meg az őszi fáradtságtól

Szabadulj meg az őszi fáradtságtól!

Tegyél vitaminokkal az őszi fáradtság ellen!

Az első és legfontosabb, hogy tartsd fenn D-vitamin szinted! A nyári napozások szépen feltöltötték készleted, de a D-vitamin sajnos hajlamos a gyors kiürülésre. Ennek a vitaminnak a hiánya ráadásul gyakran produkál olyan tüneteket, mint például az álmosság vagy a kimerültség. A kellemetlen tüneteknél rosszabb hír, hogy a D-vitamin hiány gyakran jár kéz a kézben a pajzsmirigy alulműködéssel és a mellékvesét érintő problélmákkal.

Fogyassz sok friss idény gyümölcsöt. A benne lévő vitaminokkal szinten tarthatod téli vitamintárad, míg a fruktózzal (gyümölcscukorral) megtámogathatod szervezeted egy kis plusz energiával. Ám ezzel még nem tettél meg mindent a tavaszi fáradtság ellen. Ha szeretnél biztosra menni, akkor az életmódbeli és szokásbeli dolgokat meg kell támogatnod a megfelelő étrend-kiegészítővel.

Válassz olyan készítményt, amelyben elegendő D-vitamin van, továbbá támogatja agyad és szíved működését az ideális Omega-6:3 egyensúly fenntartásával. Utóbbi rendkívül fontos, hiszen az őszi fáradtság nagy mértékben igénybe veszi az agyunkat is. Ne engedd, hogy lenyomjon az idő vagy megvicceljen tobozmirigyed. Menj elébe az őszi melankóliának és vess véget a fáradtságnak, mielőtt galibát okoz!

Válaszd a Zinzino BalanceOil+ és a Viva+ kombóját, amely feltölti szervezeted energiával.

Visszajelzés létrehozása