Skip to main content

Megannyi orvosi kutatás igazolja, hogy az Omega-3 hiánya gyermekkorban akár járhat hiperaktivitással és figyelemzavarral is. Pontosan ezért állítja több szakember is, hogy az elegendő Omega-3 gyermekek számára akár az ADHD gyógyszere is lehet.

Egy gyermek akkor igazán boldog, ha egészséges, jó a közérzete és kiegyensúlyozott, hiszen így élheti meg legszebb gyermekkori élményeit és lehet igazán gyerek. Természetes ezért, hogy minden szülő szeretne mindent megtenni annak érdekében, hogy gyermeke egészséges és kiegyensúlyozott lehessen, és jól érezze magát a bőrében. Ahhoz, hogy ezt a harmóniát garantálhassuk, nagyon fontos (sok más tényező mellett), hogy kellő hangsúlyt fektessünk a gyerekek Omega-3 bevitelére. Ez azért nagyon fontos, mert az Omega-3 orvosilag igazoltan javítja az ADHD-s, avagy hiperaktív és figyelemzavaros gyerekek állapotát.

Omega-3 gyorstalpaló szülőknek

Mielőtt elmerülnénk a gyermekek Omega-3 bevitelének témájában, kicsit beszéljünk magáról az Omega-3 zsírsavról. Az Omega-3 a telítetlen zsírsavaknak egy csoportja, amelynek két legnépszerűbb fajtája az EPA és a DHA. Egy másik cikkben már bővebben is írtunk az Omega-3-ról, ahol minden fontos részletet elárultunk róla. A legnagyobb Omega-3 forrást egyébként a tengeri halak (lazac, makréla, hering, szardínia) jelentik, míg azok számára, akik nem fogyasztanak húst és állati eredetű élelmiszereket, az Omega zsírsavak természetes pótlására az olajbogyó, az avokádó és a diófélék fogyasztása remekül alkalmas.

Miért fontos az Omega-3 gyerekek számára? 

Az Omega-3 szerepe igazából minden életszakaszunkban kiemelten fontos, így egészen magzat korunktól addig, míg meg nem öregedünk. Az emberi szervezet agyi és neurológiai fejlődése szempontjából, valamint a korral járó állapotromlás fékezése végett is érdemes elegendő Omega-3 zsírsavat fogyasztani és arra is odafigyelni, hogy az Omega-3 és más zsírsavak egyensúlyban legyenek szervezetünkben. Éppen ezért fontos az, hogy a kismamák már a kis magzatok Omega-3 beviteléről is gondoskodjanak a várandósság alatt. A megfelelő Omega-3 bevitellel terhesség alatt számos fejlődésbeli és genetikai rendellenességet elkerülhetünk.

A DHA jótékony hatását a gyermekek koncentrációképességére, illetve tanulási folyamataikra számos kutatás igazolja. Ha pedig ez nem volna elég, akkor ez a fontos zsírsav pluszban támogatja gyermekünk agyának, idegrendszerének és a látásának kialakulását és folyamatos fejlődését is. Más kutatások pedig azt igazolták, hogy bizonyos esetekben az Omega-3 telítetlen zsírsav fogyasztása akár erősítheti a szervezetet és így védelem alakulhat ki a különböző allergiák kialakulásával szemben is.

Omega-3 gyerekeknek – 6-9 hónapos korban

A DHA fogyasztása mellett a gyerekek látása jobban fejlődött, mivel az Omega-3 jótékony hatást gyakorol az agy azon részeinek fejlesztésére, amelyek felelősek a látásért.

Omega-3 gyerekeknek – 9-12 hónapos korban

Egy éves kor környékén azok a gyermekek, akik természetes forrásból származó, EPA-t és DHA-t kaptak, sokkal nagyobb volt a figyelmük és optimális volt vérnyomásuk.

Zinzino Omega-3 gyerek 2Omega-3 gyerekeknek – 4 éves korban

4 hónapon keresztül vizsgálták a kutatásban résztvevő gyerekeket, akik napi 400 mg DHA-t kaptak. A kis ovisok körében az Omega-3 növelte a hallásértést és fejlesztette szótanulási képességüket.

Omega-3 gyerekeknek – 7-12 éves korban

Ez a kutatás már kicsit érdekesebb, ugyanis itt konkrétan ADHD-s gyerekeket vizsgáltak. Minimum 1g EPA-t és DHA-t kaptak naponta, ami csökkentette tanulási nehézségeiket és stressz szintjüket, illetve kevésbé dacoskodtak. Összességében el lehet mondani, hogy az Omega-3 fejlesztette viselkedésüket.

Az agyra és az idegrendszerre gyakorolt hatásai mellett az Omega-3 kiváló gyulladáscsökkentő is és mérsékli a sejt halálozást. A krónikus gyulladás megelőzésével számos betegség kialakulásának kockázata is csökkenthető. Az Omega-3 gyerekeknek különösen fontos a hormonrendszerük védelmének szempontjából, továbbá a növési rendellenességek kizárásához is.

Hogyan működik az Omega-3 egy gyermek szervezetében?

Az idegsejtek sejtfala rengeteg Omega-3-at, és azon belül is DHA-t tartalmaz (ha elegendő Omega-3-at fogyasztunk persze). A megfelelő mennyiségű DHA úgy rendezi a sejtfal összetételét, hogy az kedvező legyen a jelátvitel szempontjából. Ez rendkívül hasznos az idegsejtek közötti kommunikáció szempontjából, hiszen a jobb kommunikációból egyenesen következik, hogy gyorsan jön létre a kapcsolat a sejtek között. Ez a gyors kapcsolat nagyban támogatja a tanulási folyamatokat.

Mivel a DHA befolyásol számos neurotranszmittert (agyi jelátvivő molekulát) is azzal, hogy egyes jeleket aktivál, míg másokat gátol, nagyon fontos, hogy szintje balanszban legyen. DHA hiányában az egyensúly felborul és olyan panaszok jelentkezhetnek, mint például a tanulási nehézségek, a figyelemzavar, étvágy problémák, depresszió vagy akár a hiperaktivitás.

A legideálisabb Omega-3 gyerekeknek

Zinzino BalanceOil+ AquaX olyan természetes Omega-3 készítmény, amely mondhatni gyerekekre lett szabva. A vízoldékony halolajnak nincs íze, vagy halszaga, sem pedig olajos nehéz állaga, így fogyasztása bármilyen korban kellemes. Nem okoz kellemetlenséget fogyasztása és nem vált ki undort fogyasztójából. Rendelkezik a BalanceOil+ termékcsalád minden előnyével, és ez a termék sem hordozza magában a hagyományos Omega-3 készítmények egyetlen hátrányos tulajdonságát sem.

 

Visszajelzés létrehozása