A vegán táplálkozás egy olyan életforma, amely megosztja az embereket. Egyesek úgy tartják, hogy ez egy túlságosan szigorú, rendkívül szélsőséges és a szervezettől kulcsfontosságú tápanyagokat megvonó étkezési forma. Míg mások (köztük táplálkozástudósok is) úgy vélik, hogy helyes tervezés mellett ez az egyik legegészségesebb táplálkozási mód.
A vegán táplálkozás előnyei
A helyesen felépített vegán étrend tartalmaz minden olyan tápanyagot, amire az emberi szervezetnek szüksége van. Vandana Sheth, az Amerikai Dietetikus Társaság szóvivője úgy véli, hogy az állati eredetű ételeket mellőző étrendnek számos előnye van. A vegán életmód csökkenti a koleszterinszintet, a vérnyomást és a rákos megbetegedések kockázatát. Emellett elkerülhetővé teszi a cukorbetegséget és a már kialakult diabéteszt könnyebben kezelhető mellette. A helyesen beállított vegán étrend optimalizálja a testtömegindexet és segít megszabadulni a súlyfeleslegtől. Andrea Giancola, az Amerikai Dietetikus társaság másik szóvivője szerint speciális vegán fogásokkal, megfelelő tápanyaghoz és fehérjéhez juthat szervezetünk. Ám a két szakember arra is felhívja a figyelmet, hogy a vegánoknak különösen oda kell figyelni a B-vitamin, a vas és a kalcium bevitelre, amelyek gabonafélékkel és hüvelyesekkel jól pótolhatók.
A vegán táplálkozás hátrányai
Rögtön a legnagyobb problémával kezdenénk: szinte lehetetlen elegendő omega-3-hoz jutni vegán életmód mellett. A telítetlen zsírsavak főleg a lazachoz hasonló zsíros halakban találhatók meg, ami ugye tiltólistás a vegánoknak. A különböző magvakból kivonható omega-3 mennyisége pedig összehasonlíthatatlan a halból kinyerhető zsírsavval. A vegán életmód követése tudatos tervezés és szakember segítsége nélkül rendkívül veszélyes lehet egészségünkre nézve. Az emésztőrendszeri problémák (pl.: puffadás, székrekedés) mellett a kognitív funkcióinkat és az érrendszerünk egészségét is kedvezőtlenül befolyásolhatja a vegán életmód. A szervezet vitamin-, ásványianyag- és nyomelem hiányáról nem is beszélve.
Konklúzióként tehát a vegán életmódnak is – mint minden más táplálkozási szokásnak – megvannak a maga előnyei és hátrányai. Amennyiben folyamatosan egyeztetünk orvosunkkal, helyesen követjük az általa előírtakat és omega-3-ban, valamint fontos vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrend kiegészítőt fogyasztunk, a vegán étrend kifejezetten egészséges döntés lehet.
A Zinzino BalanceOil+ Vegan magas EPA-, DHA- és DPA-tartalmú tengeri mikroalgákból kinyert olaj, beérés előtti bogyókból préselt extra szűz, omega-9-ben (OA), illetve polifenolokban gazdag olívaolaj, magas SDA-, ALA- és GLA-tartalmú echiummagolaj, és vegán D3-vitamin természetes keveréke.