Testünkön és testünkben óriási számú és sokféle mikroorganizmus él. Legfőképpen a bőrünkön és a bélrendszerben találhatóak meg nagy számban. Ezek a mikroorganizmusok szervezetünk védelméért felelősek. Segítik az emésztést, szerepet játszanak a méregtelenítésben és erősítik az immunrendszert.
Egy átlagos bélrendszerben több mint 2 kg bélbaktérium van, melyeket két csoportra oszthatunk: jó és rossz baktériumok. Mindkét típusra szüksége van szervezetünknek, de nem mindegy, hogy melyiket tápláljuk nap, mint nap. Mára már kutatások igazolják, hogy a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása és a mozgásszegény, stresszes életmód a rossz baktériumok szaporodását támogatja. Megállapították, hogy akik szervezetében több a rossz baktérium a cukrot, a kenyeret és a tésztaféléket kívánják. Mára az is bebizonyosodott, hogy a rossz bélbaktériumok felelősek a 2. típusú cukorbetegségek kialakulásában is.
A jó baktériumok pusztítják el a rossz baktériumokat, ezért fontos, hogy testmozgással és megfelelő, egészséges táplálkozással támogassuk őket, így felülkerekedhetnek a rossz baktériumokon. A bélflóra, akkor van rendben, ha az egyensúly nem borul fel és a jó baktériumok vannak előnyben. De mit együnk, hogy bélflóránk helyreálljon?
Együnk minél több zöldséget!
Zöldségek, melyek segítik a hasznos baktériumok szaporodását: gyökeres zöldségek, spárga, articsóka, hagymafélék, olajos magvak, zabpehely.
Felejtsük el a feldolgozott élelmiszereket!
Az adalék anyagok, az élesztő, a finomított cukor elősegítik a káros baktériumok szaporodását és teljes mértékben felborítják a bélflóránk egyensúlyát.
Ha nem muszáj, ne szedjünk antibiotikumot!
A megfázást és a láz nélküli betegségeket próbáljunk kezelni gyógynövényekkel, egyéb gyógyszerekkel és csak végső esetben szedjünk antibiotikumot. Sajnos a mai állatok húsában is megtalálható az antibiotikum, mert beoltják őket, hogy ne betegedjenek meg, így bejut a mi szervezetünkbe is. Törekedjünk arra, hogy piacon vagy állattartó gazdától vásároljunk húskészítményt, ha lehetőségünk van rá.
Fogyasszunk minél több savanyú káposztát!
Az erjesztett élelmiszerek a savanyú káposzta, a kovászos uborka mind természetes pro biotikum források, melyek támogatják a jó baktériumok küzdelmét.
Igyunk zöldet!
Turmixgép segítségével pürésítsünk brokkolit, uborkát, spenótot, leveles kel és egyéb zöldséget. Kutatási eredmények valószínűsítik, hogy a kifejezetten zöld színű zöldségek egyéb jótékony hatásuk mellett a bélflórára is kedvezően hatnak.
Ne utasítsuk el a táplálék kiegészítők nyújtotta segítséget!
Ha nem tudunk kiegyensúlyozottan táplálkozni, akkor kérjünk más külsőleg szedhető megoldást, mellyel segíthetjük szervezetünk normál működését. Kiváló megoldást adhat a Zinzino Zinobiotic nevű terméke, mely ötféle természetes élelmi rost keveréke.