Egy élményekkel teli nyár után szépen kacsintgat ránk az ősz, de nem szabad elkeseredni, meg kell keresni benne a szépséget és meg kell tölteni élményekkel. Nem is gondolnánk, mennyi kincset rejteget az új szezon, ezernyi színével, izgalmas ízvilágával és gazdag program kínálatával. Most egy egészséges őszi gasztro kalandra hívunk, amit kicsit izgalmasabbá tettünk a Zinzinoval. Ne is szaporítsuk tovább a szót, jöjjön 3 őszi recept, amit érdemes kipróbálnod neked is.
Sütőtökös tésztasaláta
Ezeket szerezd be:
- 2 gerezd fokhagyma
- 60 dkg sütőtök
- 1 ek. csilikrém
- 5 ek. R.E.V.O.O extraszűz olívaolaj
- 1 ek. méz
- 0,5 dl szójaszósz
- 15 dkg lencse
- 25 dkg ázsiai tészta búzalisztből
- 1 kisebb marék pucolt tökmag
Első lépésként grillezd meg a R.E.V.O.O extraszűz olívaolajodon egy forró serpenyőben az apró kockára vágott sütőtököt. Légy óvatos, mert a tök könnyen szétmegy, ne keverd, csak finoman forgasd vagy rázogasd a serpenyőben. Aprítsd fel a fokhagymát, vagy egy fokhagymanyomó segítségével törd hozzá a grillezett tökhöz. Jöhet hozzá a szójaszósz, a csilikrém és a méz is. Továbbra is figyelj oda az óvatos keverésre, majd pár perc múlva add hozzá az alaposan átmosott és lecsepegtetett lencsét. Közben egy külön fazékban forralj vizet a tésztának. Miután leszűrted a tésztát, keverd a tökhöz és tálald tökmag szórással.
Diós-körtés töltött krumpli
Ezeket szerezd be: (a recept 4 fős fogáshoz elegendő adagokat tartalmaz)
- 2 dkg vaj
- 1 db körte
- 4 nagyobb burgonya
- 10 dkg kedvenc sajtodból
- 10 dkg durvára vágott dió
- 1 ek. méz
- 1 napi Zinzino BalanceOil+ Lemon adag
Forró víz alatt alaposan mosd meg a burgonyát, majd helyezd őket egy tepsire és 180 fokos sütőben süsd puhára. Ne felejtsd el villával picit megszúrkálni a krumplikat! Mosd meg a körtét is és vágd kockára. Forró serpenyőben olvaszd meg a vajat, add hozzá a mézet és pirítsd meg ezen az édes zsíradékon a körtét. Amikor úgy érzed, hogy ízlésednek megfelelőre sült a körtéd, akkor mehet rá a citromos BalanceOil+. Ha kész a krumpli, hosszában vágd ketté, helyezd rá a sült körtét, mehetnek rá a dió darabok, majd koronázd meg az egészet egy kis sajt szórattal.
Ízlés szerint mehet még rá egy kis tejföl, hagyma, vagy akár pirított bacon is.
Házias almás pite
Erre lesz szükséged hozzá:
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor
- 2 db tojás (+1 a teteje megkenéséhez)
- 1 evőkanál BalanceOil+ vaníliás ízben
A töltelékhez:
- 1 kg alma
- 10 dkg darált dió
- 15 dkg porcukor
- 1 db citrom
- 1 tk fahéj
Keverd ki a lisztet a sütőporral, majd morzsold össze a vajjal. Add hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot és a vaníliás BalanceOil+ adagod, majd jöhetnek a tojások. Jól gyúrd össze és fóliában pihentesd a hűtőben egy órát. Ez pont elég idő lesz ahhoz, hogy meghámozd az almát, lereszeld és ráfacsard a citrom levét, illetve ízesítsd egy kis fahéjjal és reszelt citromhéjjal. Hagyd ezt is pihenni egy 10 percig, majd a levet, amit eresztett, öntsd le róla.
Melegítsd elő a sütőt 190 fokra. Következő lépésként oszd ketté tésztádat 1/3:2/3 arányban, lisztezz meg egy deszkát és nyújtsd 3-4 mm vastagra. A nagyobb tésztalapod helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd szórd meg darált dióval és egyenletesen oszlasd el rajta az almás tölteléked. Végezetül borítsd be a másik tésztalappal, kend meg felvert tojással, villával óvatosan szúrkáld meg és ha úgy tartja kedved, rajzolj bele a villával mintázatot. Mehet is a sütőbe 30-35 percre, míg arany barnára nem sül.
Reméljük, hogy ízleni fog ez az őszi menüsor és élvezettel fogod fogyasztani te is és családod, vagy vendégeid is.
Zinzino Hozzávalók: